Αντώνης Βαρδής:Το βιογραφικό ενός μεγάλου τραγουδοποιού! (vd)

Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948 στο Μοσχάτο. Στα εφηβικά του χρόνια, μαζί με φίλους δημιουργούν ένα συγκρότημα, τους «Vickings». Από τα 20 έως τα 30 χρόνια του δουλεύει στην Πλάκα ως μουσικός σε διάφορες μπουάτ, δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους, συνθέτες και τραγουδιστές, όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Δήμο Μούτση, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο, τον Μανώλη Μητσιά, τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Παράλληλα, εκείνη τη δεκαετία γράφει τραγούδια που δειλά-δειλά παρουσιάζει σε συναδέλφους.Το 1973 παίρνει μέρος σ’ έναν διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει μια δισκογραφική εταιρεία και ένα μεγάλο περιοδικό ποικίλης ύλης και έψαχναν για νέο αίμα στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Στέλνει ένα τραγούδι του, το οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και παίρνει το δεύτερο βραβείο. Το 1976 κάνει έναν ολόκληρο δίσκο με τραγούδια δικά του, όπου τραγουδά και ο ίδιος, με γενικό τίτλο «Οραματίζομαι».

Το 1978 αρχίζει να φαίνεται συχνότερα τ’ όνομά του σε δίσκους και συνεργάζεται, ως συνθέτης πλέον, με επώνυμους, αλλά και με νέους καλλιτέχνες: με τον Γιάννη Πουλόπουλο («Θέλω Να Μ’ Αγαπάς»), με τον Γιάννη Πάριο («Αχ Αγάπη», «Σου Γράφω Ένα Γράμμα», «Δεν Θα Χωρίσουμε Ποτέ»), με τη Δήμητρα Γαλάνη («Μ ‘ Αγαπούσες Θυμάμαι»), με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου («Φεύγουν Καράβια Στο Γυαλό»), με τον Γιώργο Νταλάρα (Κάτω Απ’ Την Κληματαριά»), με τη Χαρούλα Αλεξίου («Ξημερώνει», που περιέχει και το «Φεύγω»), με τον Ηλία Κλωναρίδη («Θάλασσες»), με τον Μανώλη Λιδάκη («Κουράστηκα Να Υποκρίνομαι»), με την Πίτσα Παπαδοπούλου («Άνευ Όρων») –όλη τη δουλειά, με επιτυχία το «Μη Μιλάς»–, με τον Μανώλη Μητσιά («Θ’ Αναζητάς»), με τη Χριστίνα Μαραγκόζη («Θα Προχωράμε Μαζί», «Χάνομαι», «Λικεράκι»), με τον Μανώλη Αγγελόπουλο («Τη Βαρέθηκ εΗ Ψυχή Μου»), με τους αδελφούς Κατσιμίχα και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα («Συγκάτοικοι Είμαστε Όλοι Στην Τρέλα»), καθώς και με τον Δήμο Μούτση, την Ελένη Δήμου, τη Λιζέττα Νικολάου, την Ελένη Βιτάλη, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και τον Γιώργο Γερολυμάτο.

Στην τελευταία του δουλειά, «Στην Ελλάς Του 2000», σημαντική είναι η συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη Γλυκερία. Επίσης, συνεργάστηκε και με στιχουργούς που έχουν δώσει πολλά στο ελληνικό τραγούδι, όπως οι Κώστας Τριπολίτης, Αντώνης Ανδρικάκης, Πάνος Φαλάρας, Σαράντης Αλιβιζάτος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.ά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον στιχουργό Βασίλη Γιαννόπουλο.

Δείτε εδώ μερικά από τα πιο δημοφιλή βίντεο και συνεργασίες του με τον γιο του, Γιάννη Βαρδή!