Γερμανικές Εκλογές: Πρωτιά για Μέρκελ

Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, αποσπώντας το 33% της ψήφου σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών ARD και ZDF. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να αναρτώνται όμως ακόμα βασίζονται σε πολύ μικρό δείγμα περιφερειών.

Η πρωτιά Μέρκελ ήλθε όμως με κόστος, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους (CDU-CSU) χάνουν σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχαν αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν σε νέο ιστορικό χαμηλό, κερδίζοντας λιγότερο από το 21% ψήφων. Πρόκειται για κατρακύλα περίπου πέντε μονάδων σε σχέση με το 2013.

Αντίθετα, το ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύεται εύκολα τρίτη δύναμη, με 13,2%, και μπαίνει για πρώτη φορά στην κάτω Βουλή. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.

Στο 10,4% βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 9%, ξεπερνώντας τις δημοσκοπικές προσδοκίες. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) βρίσκεται κι αυτό στη ζώνη του 9%.