Προκριματικά Μουντιάλ 2018: Η Ελλάδα σίγουρα στα μπαράζ αν κερδίσει το Γιβραλτάρ

Η Εθνική ομάδα θα είναι σίγουρα στα μπαράζ για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2018, αν νικήσει το Γιβραλτάρ την Τρίτη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», καθώς η Σκωτία δεν κατάφερε να νικήσει στη Σλοβενία (2-2) και έτσι η Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι η χειρότερη δεύτερη απ’τους 9 ομίλους.

Αν νικήσει την Τρίτη αυτό θα σημάνει αυτόματα τη συμμετοχή της στην κλήρωση της 17ης Οκτωβρίου (15:00 ώρα Ελλάδος) στη Ζυρίχη, όπου οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι, χωρισμένοι σε δύο γκρουπ των τεσσάρων με βάση την κατάταξή τους στη FIFA στις 16 Οκτωβρίου, θα μάθουν τους αντιπάλους τους σε διπλά παιχνίδια (09-11/11 και 12-14/11), με έπαθλο ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το ποιες ομάδες θα βρεθούν στην κληρωτίδα δεν είναι ακόμα γνωστό, αφού μόνο η Ιταλία, η Δανία και η Βόρειος Ιρλανδία έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους εκεί. Όλα θα κριθούν στους αγώνες της Δευτέρας και της Τρίτης, όταν και θα οριστικοποιηθούν οι οκτώ ομάδες.

Ό,τι και να συμβεί, η Ελλάδα θα βρεθεί σίγουρα στους αδύναμους της κλήρωσης, αφού έχει τους λιγότερους βαθμούς στην κατάταξη της FIFA από όλες τους πιθανούς δεύτερους, εξαιρουμένης της Σερβίας, σε περίπτωση που ηττηθεί από τη Γεωργία. Αδύναμη θα είναι και η Σλοβακία, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί μεταξύ των οκτώ καλύτερων δεύτερων, κάτι που θα συμβεί με ισοπαλία είτε στο Ουκρανία – Κροατία είτε στο Ουαλία – Ιρλανδία.

Όσον αφορά στους ισχυρούς, εκεί θα βρεθεί σίγουρα ο δεύτερος του 2ου ομίλου, είτε είναι η Πορτογαλία είτε η Ελβετία, καθώς βρίσκονται αμφότερες ιδιαίτερα ψηλά στην κατάταξη της FIFA. Από κει και πέρα, κάθε αποτέλεσμα της τελευταίας αγωνιστικής μετράει, αφού μία νίκη, μία ισοπαλία ή μία ήττα αλλάζει άρδην το πόσους βαθμούς θα μαζέψει κάθε ομάδα στην κατάταξη της 16ης Οκτωβρίου.

Η κατάταξη των δεύτερων

1. Πορτογαλία 18 (22-4) (7 αγώνες)

2. Δανία 14 (13-6) (8 αγώνες)

3. Ιταλία 14 (11-8) (7 αγώνες)

4. Σουηδία 13 (17-7) (7 αγώνες)

5. Βόρειος Ιρλανδία 13 (10-5) (7 αγώνες)

6. Ελλάδα 13 (9-5) (8 αγώνες)

7. Σλοβακία 12 (11-6) (8 αγώνες)

8. Ουαλία 11 (7-5) (7 αγώνες)

9. Κροατία 11 (6-4) (7 αγώνες)

*αφαιρούνται οι βαθμοί και τα γκολ από τους αγώνες με τον τελευταίο κάθε ομίλου

**ο 9ος της κατάταξης δεν συνεχίζει, ενώ ενόψει της κλήρωσης, οι οκτώ ομάδες χωρίζονται σε ισχυρούς και αδύναμους, με βάση την κατάταξη της FIFA για το μήνα Οκτώβριο