Προσοχή: Μολυσμένα φρούτα και λαχανικά με φυτοφάρμακα – όλη η λίστα

Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα.

Ο κατάλογος καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 70% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.

Η ετήσια έκθεση από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των δειγμάτων 48 τύπων συμβατικών προϊόντων ήταν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ωστόσο παρατηρείται μια διαφορά προς τα κάτω 6,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι.

Ο οδηγός Καταναλωτή EWG, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, κατατάσσει την μόλυνση από φυτοφάρμακα δημοφιλών φρούτων και λαχανικών βασιζόμενος σε περισσότερα από 36.000 δείγματα των προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών.

Οι φράουλες παρέμειναν στην κορυφή της λίστας των προϊόντων με την υψηλότερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων, ενώ το γλυκό καλαμπόκι και το αβοκάντο ταξινομήθηκαν ως έχοντες την χαμηλότερη συγκέντρωση.

Προϊόντα που βρέθηκαν θετικά σε διάφορα φυτοφάρμακα και περιείχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων από τα άλλα προϊόντα εμφανίζονται στον κατάλογο γνωστό ως «Dirty Dozen».

Ξεκινώντας με τις υψηλότερες ποσότητες σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, η λίστα περιλαμβάνει:

Φράουλες
Σπανάκι
Νεκταρίνια
Μήλα
Ροδάκινα
Σέλινο
Σταφύλια
Αχλάδια
Κεράσια
Ντομάτες
Γλυκές πιπεριές
Πατάτες

Οι φράουλες παρέμειναν στην κορυφή της λίστας με τουλάχιστον 20 φυτοφάρμακα, ενώ το σπανάκι κατέκτησε τη δεύτερη θέση με διπλάσιο αριθμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια.

Το 2016, το σπανάκι κατετάγη όγδοο, αλλά οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν μια απότομη αύξηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε μη βιολογικό σπανάκι.

Οι νεότερες προσθήκες στη λίστα ήταν τα αχλάδια και οι πατάτες, που αντικατέστησαν τα ντοματίνια και τα αγγούρια από το προηγούμενο έτος.