Απόψε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Όλα τα βλέμματα απόψε είναι στραμμένα στο πολυαναμενόμενο «debate». Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί ζωντανά και σε διακαναλική μετάδοση από επτά τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας στις 21:00 κι αναμένεται να διαρκέσει τρεις ολόκληρες ώρες χωρίς να γίνει καμία διακοπή για διαφημίσεις. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου πολλά θα κριθούν στο… νήμα της κάλπης και με τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος να εμφανίζονται ευμετάβλητες, μεγάλο ποσοστό των πολιτών ενδέχεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, έπειτα από τον αγώνα επιχειρηματολογίας στον οποίο θα επιδοθούν οι επτά πολιτικοί αρχηγοί.

Οι δημοσιογράφοι που θα «ανακρίνουν» τους πολιτικούς αρχηγούς είναι οι Όλγα Τρέμη (για το Mega), Μαρία Χούκλη (για τον ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (για το Star), Αντώνης Σρόιτερ (για τον Alpha), Σία Κοσιώνη (για τον ΣΚΑΪ) και Μάκης Γιομπαζολιάς (για το Έψιλον), ενώ συντονιστής από πλευράς ΕΡΤ θα είναι ο Πάνος Χαρίτος. Το μεσημέρι της Τρίτης οι τεχνικοί ολοκλήρωσαν το στήσιμο του ειδικά κατασκευασμένου σκηνικού στο στούντιο 3 στον πρώτο όροφο του Ραδιομεγάρου απ’ όπου κανονικά μεταδίδεται η «Αθλητική Κυριακή», ενώ στη Μεσογείων την ίδια ημέρα συναντήθηκαν όλοι οι ανωτέρω δημοσιογράφοι. Κατά τη σύσκεψη, η οποία διήρκησε τέσσερις ώρες, οι δημοσιογράφοι συζήτησαν τους κανόνες που έχει ορίσει η διακομματική επιτροπή και το πρωτόκολλο της τηλεμαχίας, ορίζοντας, παράλληλα, όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες γύρω το πλαίσιο των ερωτήσεων που θα υποβληθούν.

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας – «Μη προσβάσιμοι χώροι» ακόμη και για εργαζομένους στην ΕΡΤ

Την ίδια ώρα αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν στο εσωτερικό του Ραδιομεγάρου με «μη προσβάσιμους χώρους» ακόμη και για το προσωπικό της δημόσιας τηλεόρασης. Μόνον όσοι λάβουν διαπίστευση που να δηλώνει ότι έχουν άμεση σχέση με την τηλεοπτική παραγωγή της τηλεμαχίας θα μπορούν να κινούνται κοντά στο στούντιο που θα γίνει το «debate» και σε εκείνο που βρίσκεται το «control room». Αυστηροί όροι εισόδου θα ισχύσουν και για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ εκτός ΕΡΤ, οι οποίοι θα προσέλθουν για να καλύψουν την τηλεμαχία από το μπαρ της δημόσιας τηλεόρασης, όπου έχει μετατραπεί σε κέντρο Τύπου.

Ειδική κάρτα εισόδου κι εξόδου, επίσης, θα λάβουν κι οι έξι δημοσιογράφοι, που θα θέτουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς κι όπως έχει οριστεί θα προσέλθουν στο Ραδιομέγαρο στις 20:00, μία ώρα ακριβώς πριν ξεκινήσει η τηλεμαχία. Στο στούντιο θα μπουν στις 20:30, ενώ λίγο αργότερα θα κάνουν την είσοδό τους στο πλατό κι οι επτά πολιτικοί αρχηγοί. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμαστεί για το «debate» στο γραφείο του Διονύση Τσακνή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο γραφείο του Λάμπη Ταγματάρχη, ο Πάνος Καμμένος στο γραφείο του συμβούλου ενημέρωσης, η Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του νομικού συμβούλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο γραφείο των τεχνικών υπηρεσιών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο γραφείο διεύθυνσης ραδιοφώνου, ο Σταύρος Θεοδωράκης στο γραφείο του γενικού συντονιστή τηλεόρασης κι οι έξι δημοσιογράφοι στο γραφείο του Κώστα Χαλβατζάκη.

Ποια είναι η σειρά που θα θέτουν οι δημοσιογράφοι ερωτήσεις – Πώς θα καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Πρώτη ερώτηση θα απευθύνει η Όλγα Τρέμη και θα ακολουθήσουν ο Αντώνης Σρόιτερ, η Μαρία Χούκλη κι η Μάρα Ζαχαρέα. Πέμπτη στη σειρά των ερωτήσεων θα είναι η Σία Κοσιώνη και τελευταίος ο Μάκης Γιομπαζολιάς. Όλοι οι δημοσιογράφοι κατά την άφιξή τους στην ΕΡΤ θα πρέπει να είναι σε όλα έτοιμοι για το «debate», ενώ ακόμη κι οι κυρίες της βραδιάς θα προσέλθουν έχοντας επιμεληθεί την εμφάνισή τους από πριν (δηλαδή ούσες μακιγιαρισμένες, χτενισμένες και ντυμένες με τα ρούχα που θα έχουν επιλέξει). Οι επτά αρχηγοί θα καθίσουν κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους και συγκεκριμένα ως εξής: Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γενηματά.

Οι τρεις αλλαγές που έγιναν στο «debate» – Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες

Προκειμένου η αποψινή τηλεμαχία να μην αποτελεί τη γνωστή διαδικασία των παράλληλων μονολόγων, έπειτα από αρκετή συζήτηση, η διακομματική επιτροπή κατέληξε σε κάποιες αλλαγές. Η πρώτη είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να απευθύνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο κι η δεύτερη ότι θα έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει προηγουμένως υποβληθεί. Τοιουτοτρόπως, αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας κι ακολούθως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να δεχθούν τις περισσότερες ερωτήσεις.

Η τρίτη αλλαγή, που αποφασίστηκε, ετέθη κατά τη συνάντηση των έξι δημοσιογράφων από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μαζί με τον συντονιστή της τηλεμαχίας. Οι δημοσιογράφοι πρότειναν την προσθήκη μιας επιπλέον ενότητας στις ήδη υπάρχουσες, ζητώντας συγκεκριμένα η ελεύθερη ερώτηση να γίνει σε δύο ενότητες, ενώ ο θεματικός κύκλος «Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική» έσπασε σε δύο. Έτσι, συνολικά στο «debate» απόψε θα έχουμε έξι ενότητες, αντί για πέντε, συν αυτή της απευθείας αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών. Σημειώνεται πως ο χρόνος τοποθέτησης στους έξι πρώτους κύκλους έχει οριστεί ως εξής: κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30” κι απάντηση έως 1.30 λεπτά. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15”και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”. Επιπρόσθετα, στον 7ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1:30 λεπτά ανά γύρο.

Αναλυτικά, οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης είναι οι κάτωθι:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία
3ος κύκλος: Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
4ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
5ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα
6ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
7ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Μόνο ο Τσίπρας έχει… εμπειρία από «debate»

Αξίζει, τέλος, να τονισθεί πως από τους επτά πολιτικούς αρχηγούς που θα συμμετάσχουν στην τηλεοπτική αντιπαράθεση μόνον ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι εκείνος που έχει περάσει ξανά από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών έχουμε να παρακολουθήσουμε από το 2009, όπου οι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου διασταύρωναν τα ξίφη τους με τον τότε πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη χώρα μας και τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν».