Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες οι Νορβηγοί είναι πρότυπο λαού, ως πρός την υγεία τους. Ασθενούν σπάνια, ενω τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το προσδόκιμο όριο ζωής και έχει μειωθεί η κατανάλωση φαρμάκων.
Τι τρώνε όμως συνήθως οι Νορβηγοί και χαίρουν άκρας υγείας;
Το νορβηγικό πρωινό.
Το πρωινό τους αποτελεί από ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, μαρμελάδα και βούτυρο. Συχνά, περιλαμβάνει ακόμα και κρέας και ψάρι, καθώς και μούσλι. Ο καφές δεν λείπει ποτέ.
Το τυρί.
Το brunost είναι ένα μοναδικό τυρί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι λίγο γλυκό και η υφή του θυμίζει λίγο καραμέλα. Συχνά, τρώγεται μαζί με ψωμί.
Το νορβηγικό ψάρι και τα θαλασσινά είναι ασυναγώνιστα.
Αυτός είναι και ο λόγος που το το ψάρι σε κάθε του μορφή είναι τόσο δημοφιλές στην Νορβηγία, η οποία έχει πολύ σημαντική κουλτούρα στα ψαρικά. Το τρώνε για πρωινό και το βάζουν σε σάντουιτς.
Οι βάφλες είναι απογευματινό σνακ.
Οι νορβηγικές βάφλες είναι πιο πλούσιες και παχιές από αυτές που έχουμε συνηθίσει και σερβίρονται με τυρί ή με κρέμα και μαρμελάδα. Επίσης, τρώγονται πάντα το απόγευμα!
Οι Νορβηγοί αγαπούν τα κέικ.
Το Kvæfjordkake είναι το πιο γνωστό τους κέικ και έχει παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής, αμύγδαλα και μαρέγκα.
Ένα από τα μυστικά διατροφής τους, είναι τα μούρα. Τα καταναλώνουν μανιωδώς είτε ως καρπό είτε ως μαρμελάδα.