Διάψευση του δημοσιεύματος των FT περι “κουρέματος” από την Λ.Κατσέλη

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για αποταμιεύσεις από 8.000 ευρώ και πάνω καταρτίζουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Τα σχέδια «κουρέματος», εάν χρειαστούν, θα εφαρμοστούν ως μέρος μιας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών των FT προέβη, με παρέμβασή της στον ΣΚΑΪ, η επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, κάνοντας λόγο για «τελείως ανυπόστατο» δημοσίευμα, που μπορεί να είναι «μόνο εκ του πονηρού». «Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Αυτά τα σενάρια ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», δήλωσε ρητά η κ. Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας διαβεβαίωσε πως υπάρχει επαρκής ρευστότητα στα ελληνικά ιδρύματα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών έως το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και θα λήξει, θεωρητικά, η τραπεζική αργία. Τόνισε πάντως πως το τι θα επακολουθήσει θα κριθεί από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η κ. Κατσέλη εκτίμησε στον ΣΚΑΪ πως το πιθανότερο είναι η Ευρωτράπεζα να δώσει νέα έκτακτη βοήθεια (ELA) στα ελληνικά ιδρύματα, όμως παραδέχτηκε πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει «κάποιο πρόβλημα ρευστότητας».

Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά και το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο και τις δηλώσεις της κ. Κατσέλη.