Αποφασίστε το μέγεθος του καρπουζιού που θέλετε.
Σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε καρπούζι που δεν περιέχει κουκούτσια, καθώς τα περισσότερα από αυτά, δεν είναι οργανικά.
Βεβαιωθείτε ότι το καρπούζι σας είναι αναλογικά βαρύ με το μέγεθος τους, ειδάλλως, αν είναι πιο ελαφρύ κάτι δεν πάει καλά.
Επιλέξτε τα καρπούζια που έχουν χρώμα σκούρο έως ανοιχτό πράσινο και όχι εκείνα που είναι κίτρινα με λίγο πράσινο.
Το καρπούζι σας δεν πρέπει να είναι ραγισμένο, μουχλιασμένο, μελανωμένο ή ζαρωμένο, καθώς ο ρόλος της φλούδας είναι να διατηρεί το εσωτερικό του φρέσκο.
Αν πάλι φέρει μικρά σημαδάκια, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ελέγξτε το κίτρινο σημάδι στον πάτο του καρπουζιού, καθώς είναι σημάδι ωρίμανσης. Αν υπάρχει, σημαίνει πως το καρπούζι ωρίμασε και έπεσε, διαφορετικά, αν δεν το δείτε, το καρπούζι έχει κοπεί πρόωρα.
Χτυπήστε ελαφρά με την παλάμη σας το καρπούζι. Θα ακούσετε μια μικρή ηχώ, που σημαίνει πως το φρούτο σας είναι φρέσκο και το εξωτερικό του σκληρό, κάτι που το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.
Βέβαια στην αρχή ίσως χρειαστεί να το επαναλάβετε πολλές φορές, μέχρι να μάθετε να ακούτε τον σωστό ήχο.