Με φόντο τις ουρές στα ΑΤΜ και το νέο δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα δίνει την κρισιμότερη μάχη της για την αποφυγή των χειρότερων για την επόμενη μέρα.
Από το πρωί χιλιάδες πολίτες σε κάθε άκρη της χώρας σπεύδουν να τραβήξουν όσα χρήματα μπορούν (και έχουν) σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το πιο δυσμενές σενάριο. Η αποτυχία να βρεθεί έστω και την ύστατη στιγμή κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης συνδέεται με ραγδαίες εξελίξεις και την επιβολή capital controls που μεταφράζονται σε πανικό.
Μέχρι και το τελευταίο ευρώ που ανασύρεται σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες προέρχεται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ. Χωρίς τη διαβεβαίωση για την εξασφάλιση της ρευστότητας μέσω της ελάχιστης δυνατής στήριξης από τον ELA, η κατάσταση προμηνύεται δύσκολη, καθώς την Τρίτη 30 Ιουνίου λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Το πρώτο βήμα των ραγδαίων εξελίξεων είναι αναπόφευκτα τα capital controls. Για να επιβληθούν οι περιορισμοί θα πρέπει η ΕΚΤ να έχει σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA. Παρότι μια τέτοια απόφαση είναι αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτεί άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έρχονται σε αντιδιαστολή με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάμεσα στα μέτρα που θα επιβληθούν θα προβλέπεται και το κλείσιμο των τραπεζών, με μια μορφή τραπεζικής αργίας (bank holiday), προκειμένου η κίνηση κεφαλαίων να είναι ελεγχόμενη και αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων εν μέσω πανικού που θα επικρατήσει.
Πρόκειται για ένα μέτρο θωράκισης της οικονομίας και προστασίας του τραπεζικού συστήματος.
Την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.