Καρφιά Πούτιν-Τσίπρα σε Μέρκελ-Ευρωπαίους

Γεμάτη μηνύματα προς τους Ευρωπαίους ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα, με τους δυο ηγέτες να στέκονται στην πολιτική αυτονομία της Ελλάδας, στα πλαίσια της ΕΕ. Με τις δηλώσεις τους έδωσαν το στίγμα νέας βάσης στη συνεργασία των δυο χωρών, προειδοποιώντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις. Ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει αίτημα οικονομικής βοήθειας προς τη Ρωσία, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης βιώσιμων και κερδοφόρων επενδύσεων, τόσο στην ενέργεια όσο και στις υποδομές.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡ¨ΑΓΚΟΥ

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκαν αρκετές φορές στην ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ΕΕ, με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά και με νόημα ότι: «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν θετικά σχόλια όταν άλλοι ηγέτες επισκέπτονται τη Ρωσία και αρνητικά όταν το πράττει ο Έλληνας πρωθυπουργός», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχουν δεμένη χειροπόδαρα την ελληνική κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης: Νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αναφέρθηκε κατ επανάληψη στην ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της πολιτικής αυτονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος της πολιτικής του είναι η επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Με τη διευκρίνιση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία θα κινηθούν πάνω σε αυτό τον άξονα και δεν θα αποτελέσουν πηγή αποσταθεροποίησης της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Mindgames Τσίπρα-Πούτιν με Ευρωπαίους

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό ρόλο ως ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για επωφελείς συνεργασίες για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας.»

Οι δυο ηγέτες άνοιξαν πολλά από τα χαρτιά τους, σκιαγραφώντας τους άξονες της συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ στάθηκαν στους κοινούς αγώνες κατά του φασισμού, στέλνοντας ακόμα ένα σαφές μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ και αναδεικνύοντας τα συνεκτικά συστατικά των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο διανομής αερίου προς την Ευρώπη

Σε αυτά περιλαμβάνεται η θρησκεία και ιδιαίτερα ο μοναχισμός και το Άγιον Όρος, όπως τόνισαν και οι δυο, αποκαλύπτοντας τις ισχυρές επιρροές ανθρώπων του χώρου στις διμερείς-διακρατικές σχέσεις. Παράλληλα οι δυο ηγέτες επέμειναν ότι η συνεργασία σφυρηλατείται στη βάση του πολιτισμού και των πανεπιστημίων δίνοντας νέες προοπτικές.

Σαφείς ήταν όμως και οι αναφορές στο πεδίο του ρώσικου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, με τον Βλαντιμιρ Πούτιν να αποκαλύπτει τις συζητήσεις των ρώσικων σιδηροδρόμων για τον εξυγχρονισμό του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που δεν είναι κάτι άλλο από την απόκτηση πρόσβασης σε αυτό και την κατασκευή παράλληλου σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι τα σύνορα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε το ελληνικό ενδιαφέρον για την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε ισχυρό παίχτη της αγοράς φυσικού αερίου, ως κέντρο διανομής.

Κατά τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανηλλειμένως πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να συνάπτει διμερείς ενεργειακές συμφωνίες, «όπως έχουν και άλλες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ελληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «στο καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες, δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες, αν αρχίσουμε να πετάμε ο ένας τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα πέσει στα βράχια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολυδιάστατη πολιτική.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για τρόπους παράκαμψης του εμπάργκο με τη λύση του σχηματισμού ελληνο-ρωσκών κοινοπραξιών, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, να προκρίνεται.