Με την εξέταση σε δύο βιολογίες, θετικής κατεύθυνσης και γενικής παιδείας συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Δείτε εδώ τα θέματα στη Βιολογία προσανατολισμού
Δείτε εδώ τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας
Τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά φαίνεται πως θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις, οπότε ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές.
Οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων ολοκληρώνονται τη Δευτέρα ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι στα Μαθηματικά και στα Αρχαία Ελληνικά εκτιμάται οτι θα οδηγήσουν σε πτωτική πορεία τις βάσεις.
Για τα Μαθηματικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι «καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης όχι, όμως, στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις».
Ωστόσο, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.
«Τα θέματα έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις. Στο πρώτο θέμα -και συγκεκριμένα στο ζήτημα Α2.β.- ζητήθηκε για πρώτη φορά αιτιολόγηση απάντησης σε ερώτηση κλειστού τύπου (Ψευδής – Αληθής), που εξετάζει την κριτική ικανότητα των υποψηφίων. Τα υπόλοιπα θέματα απαιτούσαν μεγάλη ευχέρεια στις πράξεις και άριστες αλγεβρικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου.
Στην εξέταση των Αρχαίων εδόθησαν στους υποψηφίους ένα διδαγμένο κείμενο του Πλάτωνα (Πρωταγόρας 322d-323c) και ένα αδίδακτο του Ισοκράτη (Φίλιππος, 26-27). «Τα ερωτήματα που συνοδεύουν το διδαγμένο κείμενο είναι σαφή και κατανοητά. Η αναμενόμενη -όπως και κάθε χρόνο- επιλογή του διδαγμένου επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ανανέωσης της ύλης», ανέφερε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων. Το αδίδακτο κείμενο χαρακτηρίζεται ως θέμα μέτριας δυσκολίας και όχι πιο απαιτητικό από το αντίστοιχο των εξετάσεων του 2016. Είναι, λοιπόν, πιθανό οι βαθμολογίες να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι βάσεις 2017 θα πέσουν σε Πολυτεχνικές, Οικονομικές σχολές και στα τμήματα Πληροφορικής λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στα μαθηματικά Προσανατολισμού.
Τα θέματα των Μαθηματικών ήταν μάλιστα τόσο απαιτητικά, που δεν επαρκούσε ο χρόνος των τριών ωρών για τους υποψηφίους, ενώ η λύση τους δυσκόλεψε ακόμα και τους μαθηματικούς.
Τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Μαθηματικά και Ιστορία γενικής Παιδείας ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εξετάσεων.
Στη συνέχεια, από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.