Ισοδύναμο για το ψαλίδι στις συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας η εθνική σύνταξη. Ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη, τα βασικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού κατά τον ίδιο.
Την ώρα που η κοινωνία «βράζει» και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι βρίσκονται στα «κάγκελα», ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο κατά τη συζήτηση το πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο τήρησαν όλες τις δεσμεύσεις τους.
Ισχυρίστηκε δε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ αναφέρθηκε με δέος στην προβλεπόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ (για 20ετία), η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του αποτελεί το «βασικό εργαλείο της κοινωνικής δικαιοσύνης» και ένα αποτελεσματικό ισοδύναμο για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
«Και να μην ήταν μνημονιακή ανάγκη η δημοσιονομική προσαρμογή του 1% έπρεπε να γίνει γιατί αποτελούσε προ πολλού μία ωρολογιακή βόμβα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη πρόσθεσε:
«Εμείς καθιερώνουμε εθνική σύνταξη που δεν χρηματοδοτείτε από τις εισφορές αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία για να γίνει αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και να αποτελέσει εγγύηση μιας ελάχιστης αφετηρίας που θα ανταποκρίνεται στην εξασφάλιση για όλους ενός ελάχιστου ποσού αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε το «μότο» της κυβέρνησης περί προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Σχετικά, δε, με την περίφημη αναλογιστική μελέτη η μη κατάθεση της οποίας μέχρι τώρα αποτέλεσε βασική αιτία για να χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο πλήθος διατάξεων του ασφαλιστικού αντισυνταγματικές, ο Υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι η αναλογιστική μελέτη υπάρχει και θα κατατεθεί πριν εισαχθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ώστε να αμβλύνει κ τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Όλες οι προτάσεις μας έχουν βασιστεί σε αναλογιστικές μελέτες της εθνικής αναλογιστικής αρχής. Μόλις οριστικοποιήθηκε η διαπραγμάτευση έχουν υποβληθεί για αναγκαία επιστημονική έγκριση στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, για να έχουν κ σφραγίδα εγκυρότητάς της. Αυτή θα πείσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που βάσει της εσφαλμένης προϋπόθεσης ότι δεν υπήρχε αναλογιστική μελέτη, από παρεξήγηση, έκρινε αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις», υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι οι εισφορές που προβλέπονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υψηλές, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή με την ανάγκη εξασφάλισης των σημερινών συντάξεων. Τόνισε ότι δεν γίνονται οριζόντιες μειώσεις κύριων συντάξεων και για το ψαλίδι στις επικουρικές υποστήριξε ότι κόβονται μόνο για το 10% των συνταξιούχων, δηλαδή, περίπου για 260.000.
Επιχειρώντας, δε, για άλλη μία φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυρίστηκε ότι: «έχουμε μία μεταρρύθμιση που οι μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν απορροφηθεί από την κοινωνική της κατεύθυνση και δεν αποτελούν το βασικό της στοιχείο».
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό, θα συνεχιστεί αύριο στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με την ακρόαση των φορέων. Η επεξεργασία του επί των άρθρων θα συνεχιστεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα (5/4) και θα ολοκληρωθεί η συζήτησή του στις Επιτροπές την Παρασκευή 6/4 με τη β’ ανάγνωση, ώστε πιθανότατα στις 9 ή 10 Μαΐου να εισαχθεί στην Ολομέλεια.