«Εκλογές χθες», ζήτησε ο εκ νέου πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το Βελλίδειο, πραγματοποιώντας διαπραγματευτικό άνοιγμα στους εταίρους για το χρέος και κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά πως βλέπει την προεδρική εκλογή μόνο ως ζήτημα παραμονής στην εξουσία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε μάλιστα άνοιγμα στους δανειστές για το χρέος, σχολιάζοντας πως θα πρέπει να επιλέξουν αν θα διαπραγματευτούν με μία κυβέρνηση που δεν θα περάσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ή με μία κυβέρνηση «που θα αντιπροσωπεύει τη βούληση του ελληνικού λαού».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως μόνο μια κυβέρνηση με «νωπή λαϊκή εντολή» θα μπορέσει να έχει «ισχυρή διαπραγματευτική θέση» για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για ουσιαστική αποχή από τη διαπραγμάτευση για το χρέος, τονίζοντας πως είναι σημαντικό «να μην αποφασίσουν οι πιστωτές αυτό που θέλουν […] και να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς».
Πραγματοποίησε μάλιστα και έμμεσο άνοιγμα στους δανειστές, σχολιάζοντας πως θα πρέπει να επιλέξουν αν θα διαπραγματευτούν με μία κυβέρνηση που έχει «ορίζοντα ζωής ως το Μάρτιο», λόγω της προεδρικής εκλογής, ή με μία κυβέρνηση «που θα αντιπροσωπεύει τη βούληση του ελληνικού λαού».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε επίσης στην κριτική της κυβέρνησης για «παροχολογία», σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο. «Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές», είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «τρελοκομείο» τον ΕΝΦΙΑ.
Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιούσιας που θα σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε συγκεκριμένα ποσά προσδιορισμού της Μεγάλης Ακίνητης Περιούσιας.
Σημείωσε όμως πως η Κουμουνδούρου υπολογίζει «απώλεια» περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 3,6 δισ. που εκτιμά πως θα εισπράξει η κυβέρνηση από τον ΕΝΦΙΑ.
Σχετικά με την προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε θα γίνει «από την επόμενη Βουλή» λόγω εκλογών, και τόνισε πως το μείζων ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι το πρόσωπο αυτό καθαυτό αλλά η επιλογή ενός προσώπου που δεν θα «βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα».
Κατηγόρησε μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά πως στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για την προεδρική εκλογή αλλά επιδιώκει να «κρατηθεί γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας».
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τυχόν υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά μετά από εκλογές.
Επισήμανε ότι αν δεν πετύχει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν βρεθούν δυνάμεις που να είναι υπέρ της διαπραγμάτευσης για να σχηματισθεί κυβέρνηση θα ζητήσει νέες εκλογές, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αναφερόμενος στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα ψηφοδέλτια του στις επόμενες εκλογές, αλλά δεν θα γίνει «πλυντήριο».
Ερωτηθείς για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ πως έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της μετά από σχόλια που έκανε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς την υπόθεση με τις καθυστερήσεις που έχει καταγγείλει ο ίδιος στους ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ, και διερωτήθηκε «ποια είναι αυτή η μαφία που κυβερνά τον τόπο και μπορεί να απειλεί διεθνείς παράγοντες».
Ισχυρίστηκε πως και ο ίδιος δέχθηκε απειλές το 2012.
Επισήμανε πως δεν είναι δυνατό να «συνεχίζουν κάποιοι ανενόχλητοι, όπως στις περιόδους της κατοχής να κερδίζουν βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό, σε off-shore και με ενδο-ομιλικές συναλλαγές», και προειδοποίησε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσοι «δεν θέλουν να πληρώσουν δεν μπορεί να έχουν περιουσία» στην Ελλάδα.
Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, λόγω του «λόμπι, της μαφίας» που μπορεί να ασκεί επιρροή και να εμποδίζει τους ελέγχους. «Με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το λόμπι θα τελειώσει», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο NATO, επισήμανε πως «δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας» από τη Συμμαχία. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.