Τα “καλά” και τα “άσχημα” του καφέ!

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο καταναλώνουν καθημερινά και μάλιστα παραπάνω από μια φορά μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Όμως πριν επιλέξουμε το είδος του καφέ που θα πιούμε τόσο στο σπίτι, όσο και στις καφετέριες, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια χαρακτηριστικά του, όπως η ποιότητα του κόκκου και η περιεκτικότητα της καφεΐνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ημερήσια κατανάλωση καφέ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500mg καφεΐνης, ιδιαίτερα αν έχουμε ιστορικό με πονοκεφάλους ή παρουσιάζουμε ευαισθησία στη συγκεκριμένη ουσία.

Η αμερικανική κλινική Mayo Clinic δημιούργησε μια λίστα με τη μέση περιεκτικότητα καφεΐνης ορισμένων ειδών καφέ.

Φυσικά, οι ποσότητες της λίστα είναι ενδεικτικές, καθώς η περιεκτικότητα της καφεΐνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τη διαδικασία του καβουρντίσματος, καθώς και από τον χρόνο ψησίματος του καφέ.

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε σχετικά με τις αποκλείσεις των τιμών ανάμεσα στα διάφορα είδη, ότι παίζει ρόλο και η ποσότητα του καφέ που χρειάζεται για να παραχθεί μια κούπα ή ένα φλιτζάνι του ροφήματος.

Ακόμα, όπως αναφέρει ο Rob van Dam, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγεία του Harvard, ο καφές περιέχει την καφεστόλη, μια ουσία που αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης LDL.

Μάλιστα, ο ελληνικός καφές έχει μεγαλύτερη ποσότητα καφεστόλης από τον espresso, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, δεν παύει να θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά είδη καφέ, καθώς ένα φλιτζάνι του (227g), περιέχει περίπου 135mg καφεΐνης.

Πάντως, εξίσου με τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας ο καφές, έχει και ορισμένα οφέλη, ειδικότερα όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη, γάλα και άλλα πρόσθετα.

Επιπλέον, καλό θα είναι να προτιμούμε καφέ βιολογικής προέλευσης, ενώ για τον γαλλικό θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε χάρτινο φίλτρο, αφού επιτρέπει στα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά να περάσουν στο απόσταγμα.