Κατατέθηκαν οι τροπολογίες: Δείτε τις αλλαγές για ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ και ένστολους

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εν λόγω τροπολογίες συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας για τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι τροπολογίες αφορούν θέματα αποκρατικοποιήσεων, του ΕΚΑΣ και των ειδικών μισθολογίων. Πρόκειται, σημειωτέον, για ζητήματα τα οποία είχαν ήδη ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο, την Κυριακή 22 Μαΐου, στη Βουλή, και για τα οποία ωστόσο οι δανειστές ζήτησαν νέες τροποποιήσεις από την κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η θεωρητικά… κλεισμένη αξιολόγηση.

Με τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κλείνει ουσιαστικά η αξιολόγηση και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -όπου απαιτηθεί- από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ξεκινούν τώρα, από την 1.6.2016 και όχι αναδρομικά από 1.1.2016. Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι δεν θα κληθούν να επιστρέψουν καταβαλλόμενες συντάξεις.

Επίσης, η δεύτερη τροπολογία αλλάζει τον τρόπο διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Η τρίτη ρύθμιση αυξάνει τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες και τροποποιεί ρυθμίσεις του «κόφτη», ενώ η τελευταία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια».

Αλλαγές στον «κόφτη»

Ειδικότερα για τον «κόφτη» δαπανών, που θα ισχύσει από το 2017, αναδιατυπώνονται οι διατάξεις του και, ειδικότερα, ορίζεται ότι στην έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών, καθορίζεται ότι περιέχονται το ποσοστό επί του ΑΕΠ και το ποσό των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής σε καθαρή βάση, δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το εκάστοτε τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας (MοU). Kαι τούτο, ενώ σήμερα προβλέπεται το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων προσαρμογής που θα ληφθούν επί των εσόδων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.

Ορίζεται επίσης ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του «κόφτη» σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών μπορεί να λάβει χώρα κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς και όχι κατόπιν ειδικής διαβούλευσης, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, διασαφηνίζονται οι μαθηματικοί τύποι, βάσει των οποίων μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης.

Ειδικά μισθολόγια: «Παγώνουν» τη διετία 2017-2018

Όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, προβλέπεται η αναστολή, για τη διετία 2017-2018, κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με αυτά. Η τροπολογία ορίζει ότι η αναστολή δεν θα εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών θα εξειδικεύονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με την τροπολογία η εξοικονόμηση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ έως ότου καταργηθεί το επίδομα στο τέλος του 2019 θα διαμορφωθεί ως εξής:

– για το 2016 έως και το 2017 ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ., από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το 2016 έως και το 2019 (όταν οριστικά καταργείται) σε 853 εκατ. Ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το 2017 θα γίνει η μεγάλη σφαγή των δικαιούχων του επιδόματος (περίπου 200.000 θα χάσουν το επίδομα) καθώς έχει προβλεφθεί εξοικονόμηση 401 εκατ. ευρώ.

Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που υπερβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν και ελάμβανε ΕΚΑΣ 115 ευρώ από τον Ιούνιο θα χάσει ετησίως 1380 ευρώ . Δηλαδή δύο συντάξεις των 668 ευρώ .

Η τροπολογία αλλάζει επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων απομειώνοντας την βάση υπολογισμού από το 75% των συντάξιμων αποδοχών στο 60%. Για τον υπολογισμό του νέου «ψαλιδισμένου» έως και 15% εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία έως τις 31.12.2013.

Χαμένοι θα βγουν και όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου εισέπρατταν οικογενειακά επιδόματα καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι δε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για τις οικογενειακές παροχές στο Δημόσιο, σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.

Περικοπές κατά 60% της σύνταξης προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται .

Επίσης καταργούνται ειδικοί πόροι Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Αποσαφηνίζεται ότι το πρώτο 15νθήμερο κάθε έτους θα καθορίζεται από τον πρόεδρο του ενιαίου επικουρικού ο μηχανισμός εξισορρόπησης του επικουρικού Ταμείου (τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων από εισφορές) ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι αν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά οι επικουρικές κινδυνεύουν με περαιτέρω μειώσεις .