Διετής αποκλεισμός για τη Σαράποβα λόγω ντόπινγκ

Το διετή αποκλεισμό της Μαρία Σαράποβα αποφάσισε η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Ο αποκλεισμός ισχύει αναδρομικά από τις 26 Ιανουαρίου του 2016, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της ρωσίδας τενίστριας στο φετινό Αυστραλιανό Όουπεν, όπου έφτασε στον προημιτελικό γύρο, θα ακυρωθούν.

Η Σαράποβα δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης στο αθλητικό δικαστήριο CAS. Εάν πάντως η ποινή παραμείνει σε ισχύ, θα χάσει το φετινό Γουίμπλεντον, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Αμερικανικό Όουπεν.

Η διάσημη αθλήτρια αιφνιδίασε τους πάντες το Μάρτιο όταν ανακοίνωσε ότι κρίθηκε θετική στη χρήση μελδονίου, ουσίας που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και επιτρέπει σε αθλητές να αναρρώνουν ταχύτερα από τραυματισμούς.

Το μελδόνιο προστέθηκε στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών της παγκόσμιας υπηρεσίας αντιντόπινγκ (WADA) τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή τον ίδιο μήνα που η Σαραπόβα έδωσε το θετικό δείγμα στο Αυστραλιανό Όουπεν.

Η τενίστρια παραδέχτηκε ότι είχε λάβει ενημέρωση για την απαγόρευση της ουσίας, αλλά δεν την είχε διαβάσει. Εξήγησε ότι λάμβανε μελδόνιο από το 2006 λόγω σειράς προβλημάτων υγείας.

Η Σαράποβα συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια στις καλύτερα αμειβόμενες γυναίκες αθλήτριες στον κόσμο. Το περιοδικό Forbes υπολογίζει ότι τα έσοδά της από τις δραστηριότητές της εκτός γηπέδων υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.