Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο σήμερα για «πολλούς» νεκρούς και τραυματίες σε επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, ενώ ανακοίνωσε πως έχει προχωρήσει στη σύλληψη τριών ανδρών και μία γυναίκας που θεωρούνται ύποπτοι. Το site Stuff, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30». Τουλάχιστον 40 με 50 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ενώ εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε οχήματα.
Η αστυνομία δεν είναι βέβαιη για τον συνολικό αριθμό των ενόπλων. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα.
«Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.
Η Dailymail μεταδίδει ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί.
Ρατσιστικό «μανιφέστο» 73 σελίδων είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό υπό το όνομα Μπρέντον Τάραντ στο Twitter ο Αυστραλός πριν μεταδώσει live βίντεο από την επίθεση κατά των δύο τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Το «μανιφέστο» που εξηγεί τα κίνητρα της επίθεσης, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο λογαριασμό στο Twitter που φέρει το ίδιο όνομα και την ίδια φωτογραφία προφίλ με την σελίδα στο Facebook από την οποία μεταδόθηκε live η επίθεση.
Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.
Στο «μανιφέστο», ο δράστης λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο τέμενος Masjid al Noor είναι Αυστραλός.
Ο Αυστραλός μακελάρης δηλώνει θαυμαστής του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που είχε αιματοκυλίσει το 2011 το νορβηγικό νησί Οτόγια, σκοτώνοντας συνολικά 77 ανθρώπους, πριν τελικά συλληφθεί από τις Αρχές.
Σε άλλο σημείο ο Μπρέντον Τάραντ απειλεί τους Τούρκους να εγκαταλείψουν τα ευρωπαϊκά εδάφη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στηνανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».
Εκτός της αντιπαραβολής του οπτικού υλικού από την ζώνη της επίθεσης με τα στοιχεία του βίντεο και την αναπαραγωγή της διαδρομής μέσω του Google StreetView, το AFP συνέκρινε τις εικόνες από τα όπλα του δράστη στο βίντεο και σε φωτογραφίες που ανήρτησε στον λογαριασμό στο Twitter όπου δημοσιοποιήθηκε το «μανιφέστο». Οι φωτογραφίες των όπλων που φέρουν τις συγκεκριμένες εγγραφές αναρτήθηκαν στις 13 Μαρτίου.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».
Η σελίδα στο Facebook και ο λογαριασμός στο Twitter έχουν απενεργοποιηθεί.