Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας ανακoίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά το νέο μαύρο ρεκόρ των 6.700 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.
Βασικά σημεία

Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ.
Στις επιβαρυμένες περιοχές έχουν δοθεί κλίνες ΜΕΘ Covid.
Το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί θα παραμείνει. Θα υπάρχει παράταση μέχρι τις 31/12 οπότε θα επανεξεταστεί.
Σε αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε ένα όπλο σε σχέση με πέρυσι, το οποίο είναι ο εμβολιασμός. Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τα στοιχεία τα οποία όπως είπε είναι αμείλικτα για τους ανεμβολίαστους, και επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, να εμβολιαστούν με τρίτη δόση.
Δεν μπορούμε να παμε σε μέτρα όπως πριν από αυτά του εμβολίου.
Θα αποστέλλονται sms
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς, για τους ανεμβολίαστους πολίτες:
Από το Σάββατο επιπλέον μέτρα προσαρμογής στο σκέλος της προάσπισης της κοινωνίας, για τους ανεμβολίαστους, που είναι:
Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας ανεξάρτητα από το αντικείμενο απασχόλησης. Υποχρεωτικά με rapid test η είσοδος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και στους ανοικτούς χώρους εστίασης. Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν, μέτρο το οποίο θα ισχύει τόσο για εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους.
Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Τα πρόστιμα θα ξεκινάνε από 5.000 ευρώ

Ο κυβερνητικός μηχανισμός βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό, αφού όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας είναι υψηλοί, ενώ νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή των επιδημιολόγων.
Θεοκλής Ζαούτης

4.000 κρούσματα κυλιόμενος μέσος όρος την ημέρα

Το 40% είναι από τη Βόρεια Ελλάδα

Ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%

280 κυλιόμενος μέσος όρος νοσηλειών ανά ημέρα