Πειράματα δείχνουν, ότι οι υπολογιστές μπορούν να προβλέπουν καλύτερα ακόμα και από την οικογένεια ή τους φίλους μας την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά μας.
Στο πανεπιστήμιο Cambridge και Stanford έχουν καταλάβει, ότι τα like στο Facebook μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθούν πληροφορίες πληθώρας προσωπικοτήτων, που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Οι ερευνητές λοιπόν, αν και παραδέχονται, ότι η προσωπικότητα του ανθρώπου είναι πολυδιάστατη, θέλησαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα συμπεράσματά τους και να τονίσουν την υπεροχή των υπολογιστών.
Το διαδικτυακό αποτύπωμα
Η νέα έρευνα δείχνει ότι 70 like είναι αρκετά για τον υπολογιστή για να εξάγει τα συμπεράσματα του και να αποκωδικοποιήσει την προσωπικότητα κάποιου. Συμπεράσματα που υπερβαίνουν αυτά του κολλητού φίλου και του συγκατοίκου.
Αυτό συμβαίνει, καθώς οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας, έχουν δει τη συμπεριφορά μας σε περιορισμένες συνθήκες και οι πληροφορίες που έχουν δεν επαρκούν, ώστε να συγκριθούν με τον όγκο των πληροφοριών που έχουν στη μνήμη τους οι υπολογιστές.
Οι υπολογιστές μας κρίνουν με έναν μηχανικό και συνεχή τρόπο, ενώ οι άνθρωποι πολλές φορές μας κρίνουν όντας μάλιστα προκατειλημμένοι.
Σε αυτά τα συμπεράσματα βασίζονται εδώ και καιρό οι διαφημιστικές εταιρείες και χτίζουν εικόνα του ποιοι είμαστε και πως λειτουργούμε.
Μάλιστα, οι ψυχολόγοι λένε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως κινούμαστε στο διαδίκτυο, καθώς δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα δεδομένα που συλλέγονται για μας.