Για νέο αναπτυξιακό σύμφωνο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και για έξοδο της Ελλάδας «από τη μοναχική απομόνωση» έκανε λόγο o υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση του προγράμματος που επετεύχθη στο Eurogroup. «Το μνημόνιο» τελείωσε, δήλωσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι σε μια συμφωνία γίνονται συμβιβασμοί.
«Δεν απειλήσαμε δεν μπλοφάραμε, επειδή διανοηθήκαμε ρήξη βρήκαμε ερείσματα στην ΕΕ» τόνισε, καταγγέλλοντας προσπάθεια εγκλωβισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση με «όχι μόνο ασφυκτικές, αλλά απάνθρωπες προθεσμίες» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκε να παραδοθεί από την κυβέρνηση έως τη Δευτέρα, εξήγησε ότι «θα παράξουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, θα είναι Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς… Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω της, και γινόμαστε συνσυγγραφείς μεταρρυθμίσεων που θα είναι βαθιές και στοχευμένες στις κακοήθειες της ελληνικής οικονομίας που δεν πλήττονταν ποτέ στο παρελθόν»
«Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική και την ιδεολογία καταφέραμε να σεβαστούμε ένα πρόγραμμα που έτρεχε, αλλά να μην αποδεχτούμε τη ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτε, εισήλθαμε όρθιοι, όχι σκυφτοί στην διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «απορρίψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μείωση συντάξεων, μέτρα που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση όπως γνωρίσαμε από διάφορα emails… Aποτρέψαμε το 3% πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, ενώ τα προηγούμενα θα οδηγούσαν σε πλήρη ασφυξία για τα επόμενα 5,8 με 10 χρόνια.»
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, θα τηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, θα πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι μεταρρυθμίσεις με αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική ισορροπία όπως τα εργασιακά. «Συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπροστά τη διαπραγμάτευση σε ενα νέο συμβόλαιο της Ελλάδας με την Ευρώπη, με στόχο την έξοδο απο την κρίση και την πραγματική απομείωση του χρέους» παρατήρησε.
Διευκρίνισε δε ότι μεταρρυθμίσεις όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνoυν άμεσα, καθώς δεν έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Πρόσθεσε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό.
Κάλεσε επίσης όλα τα κόμματα και τους φορείς να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι είναι «εθνικό στοίχημα να πετύχουμε τις μεταρρυθμίσεις».
«Δεν είπα εγώ ποτέ ότι θα πάρω λεφτά από το ΤΧΣ για να χρηματοδοτήσω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» παρατήρησε εξάλλου, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup να επιστραφούν τα 10,9 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ στο EFSF ώστε να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.