Διεκόπη τελικά για τις 7 Μαΐου η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε συνήγορο.
Με απόντες τους βασικούς κατηγορούμενους της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε η δίκη για τη δράση ως εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με παρόντες μόνο τρεις κατηγορουμένους βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2012.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο σε μια προσπάθεια όπως εκτιμάται να υποβαθμίσουν από πολιτικής πλευράς τη δίκη.
Παρόντες ήταν μόνο ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και οι Πολύβιος Ζησόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και περί τους 40 από τους συνολικά 69 κατηγορούμενους.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μάρτυρες και θύματα, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του Παύλου Φύσσα.
Μάρτυρες του περιβάλλοντος του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφεραν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, δέχθηκαν επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής, προσερχόμενοι στο δικαστήριο.
Το περιστατικό συνέβη κοντά στις φυλακές γύρω στις 9 το πρωί ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συγκεκριμένοι μάρτυρες κατέθεσαν για το συμβάν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να τεθεί και ενώπιον του δικαστηρίου από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής που θα θέσουν θέμα ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας και θα ζητήσουν διακοπή της και τη διεξαγωγή της σε άλλη αίθουσα.
Μέσω τηλεδιάσκεψης εκφωνήθηκαν με κωδικούς οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες που απάντησαν ότι βρίσκονται στη διάθεση του δικαστηρίου.
Οι προστατευόμενοι παρέμειναν σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ απ’ όπου και έδωσαν απαντήσεις δηλώνοντας παρών.
Η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους για την επιλογή του τόπου και τις συνθήκες της διεξαγωγής της.
Η δίκη, ιστορικής σημασίας προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης να έχουν δηλώσει συμμετοχή από ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα.
Για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο στη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται δίκη για εγκλήματα ναζιστικού τύπου από πολιτικό σχηματισμό που διαθέτει επιπλέον και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 69 άτομα μεταξύ των οποίων ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής που εξελέγη στις εκλογές του 2012 και ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.
Το βαρύ κατηγορητήριο αποδίδει στον Νίκο Μιχαλολιάκο ρόλο απόλυτης γνώσης στις έκνομες πράξεις του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής καθώς περιγράφει τη δράση του ως νευραλγικής σημασίας, ενώ σημαίνων ρόλος αποδίδεται και στους βουλευτές τους οποίους κατατάσσει στη δεύτερη θέση της αυστηρής και ναζιστικού τύπου, κομματικής ιεραρχίας.
Εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου επώνυμοι βουλευτές όπως οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ιωάννης Λαγός και άλλοι βρίσκονται στο εδώλιο, όπως επίσης και οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που διαχώρισαν τη θέση του από τη Χρυσή Αυγή, μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών και ακολούθησαν διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους.
Στο εδώλιο επίσης, εκτός από τους βουλευτές βρίσκεται ο Γιώργος Ρουπακιάς κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός της στυγερής δολοφονίας Φύσσα που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των δικαστικών εξελίξεων που αποκάλυψαν την έκνομη δράση της Χρυσής Αυγής και οδήγησαν την πολύκροτη υπόθεση στο εδώλιο.
Το κατηγορητήριο που αριθμεί πάνω από 2000 χιλιάδες σελίδες περιγράφει δεκάδες επιθέσεις χρυσαυγιτών και ρατσιστικού τύπου εγκλήματα όπως η επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, η δολοφονία Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα, οι επιθέσεις σε κοινωνικά στέκια ανα την Αττική και διάφορες άλλες.
Κορωνίδα βεβαίως της εγκληματικής δράσης του σκληρού πυρήνα της ΧΑ κατά το κατηγορητήριο θεωρείται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που στάθηκε και η αφορμή για τη δυναμική παρέμβαση της δικαιοσυνης στη δράση του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη και το πρώτο πόρισμα που δρομολόγησε τις δικαστικές έρευνες που έφερε την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη και το οποίο για πρώτη φορά χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.
Οι ανακρίσεις που ακολούθησαν, αρχικά από τον Σπύρο Γεωργουλέα στο Πρωτοδικείο και στη συνέχεια στο εφετείο απο τις εφέτες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου αποκάλυψαν άγνωστες εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και θεμελίωσαν με στοιχεία την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει πρωτίστως την προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Όμως την ομοφωνία των δικαστικών αρχών, ότι ο σκληρός πυρήνας της Χρυσής Αυγής συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση, διέσπασε η θέση που εξέφρασε ο εφέτης Νίκος Σαλάτας που υπήρξε και ο εισηγητής στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε την παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν στέκει και επικαλούμενος, προς τούτο, νομικά επιχειρήματα από τη διεθνή σύμβαση του Παλέρμο.
Η θέση του κ. Σαλάτα αναμένεται να αποτελέσει βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων που θα θελήσουν να κλονίσουν το βαρύ κατηγορητήριο.
Με δύο λόγια το κατηγορητήριο περιγράφει τον σκληρό πυρήνα της ΧΑ ως δομημένη εγκληματική οργάνωση με ναζιστικού τύπου ιεραρχία και δομή, με ένοπλο τμήμα τα λεγόμενα τάγματα εφόδου και με πρακτικές εγκληματικές για την επιβολή δια της βίας των πολιτικών της στοχεύσεων.