Οργανικές ενώσεις βρέθηκαν στους πίδακες που εκτινάσσονται από τον υποθαλάσσιο ωκεανό που βρίσκεται στον πυρήνα του Εγκέλαδου, που είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου.
Το 2017, αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι οι δορυφόροι του Δία και του Κρόνου, Ευρώπη και Εγκέλαδος αντίστοιχα αποτελούν τα πιο πιθανά μέρη για τον εντοπισμό ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.
Τα ευρήματα του 2017 σε συνδυασμό με την ανίχνευση σύνθετων οργανικών μορίων στους πίδακες, συνιστούν ενδείξεις ότι αυτός ο δορυφόρος θα μπορούσε να στηρίξει την ύπαρξη ζωής.
Οι μελέτες του σκάφους Cassini της NASA στον Κρόνο και τους δορυφόρους του ξεκίνησε το 2004. Στη διάρκεια των 13 ετών μελέτης, αποκαλύφθηκε ότι στον Εγκέλαδο υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός μεταξύ της παγωμένης επιφάνειας και του βραχώδους πυρήνα του.
Παρότι η αποστολή του Cassini τερματίστηκε πανηγυρικά με την αυτοκαταστροφή του σκάφους στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, τα δεδομένα που συνέλεξε θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.
Την περασμένη Τετάρτη, δημοσιεύθηκε μελέτη για τα τελευταία ευρήματα από τα δεδομένα του Cassini στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
«Εάν οι συνθήκες είναι οι σωστές, αυτά τα μόρια που προέρχονται από τα βάθη του ωκεανού του Εγκέλαδου, θα μπορούσαν να έχουν τις ίδιες αντιδράσεις με αυτές που παρατηρούμε στη Γη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν χρειάζονται αμινοξέα για να υπάρξει ζωή εκτός της Γης, αλλά η εύρεση αυτών των μορίων που δημιουργούν αμινοξέα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παζλ» δήλωσε ο Νοζαίρ Κχαγουάζα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Τα αμινοξέα συνιστούν δομικά στοιχεία της ζωής. Οι οργανικές ενώσεις είναι υποπροϊόντα της αντίδρασης που δημιουργούν τα αμινοξέα. Στους ωκεανούς της Γης, δημιουργούνται αντίστοιχες αντιδράσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ίδια διαδικασία που συμβαίνει στον πλανήτη μας μπορεί να εξελίσσεται και στον Εγκέλαδο, σύμφωνα με το CNN.
«Φαίνεται ότι ο ωκεανός του Εγκέλαδου έχει άφθονα αντιδραστικά δομικά στοιχεία και αυτό μας δίνει ένα ακόμη πράσινο φως για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την κατοίκηση στον Εγκέλαδο», δήλωσε ο Φρανκ Πόστμπεργκ, ένας εκ των συντακτών της έρευνας και επικεφαλής πλανητικών επιστημών και τηλεπισκόπησης στο Ίδρυμα Γεωλογικών Επιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Το 2015, όταν το Cassini βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στον Εγκέλαδο, εντόπισε στους πίδακες μοριακό υδρογόνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μοριακό υδρογόνο σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του νερού με τα πετρώματα ενώ βρίσκονται σε υδροθερμικό περιβάλλον.
Εξετάζοντας πιθανές κατοικίσεις, οι προϋποθέσεις που θέτει η NASA περιέχουν την ύπαρξη νερού, οργανικών συστατικών και μια πηγή τροφής ή πηγή ενέργειας.
Οι μετρήσεις μεθανίου, μοριακού υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό του Εγκέλαδου δείχνουν ότι περιέχει την χημική ενέργεια που είναι απαραίτητη για να παραχθεί μεθάνιο από μικρόβια, εάν αυτά υπάρχουν. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν μικρόβια που μοιάζουν αρκετά που βρίσκονται στους δικούς μας ωκεανούς.
Τα νέα δεδομένα που πρόσθεσε το 2018 έρευνα, ήταν ο εντοπισμός πλούσιων σε άνθρακα οργανικών μορίων, που εξέπληξαν τους ερευνητές. Πιστεύουν ότι αυτά τα μόρια προκλήθηκαν από χημικές αντιδράσεις μεταξύ του βραχώδους πυρήνα του Εγκέλαδου και του ζεστού νερού του ωκεανού.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα μόρια θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μια λεπτή μεμβράνη στην κορυφή του ωκεανού, όπου φυσαλίδες μπορούν να ανεβαίνουν και να σκάνε.
«Μπορεί να αντιπροσωπεύουν τα χημικά δομικά στοιχεία της ζωής ή ακόμη και τα υπολείμματα προηγούμενων μικροβιακών πληθυσμών ή μπορεί απλά να είναι αβιοτικοί παράγοντες που να εξηγούν την προέλευση αυτών των υλικών», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών φασματόμετρου μαζών, Χάντερ Γουέιτ.
«Σε κάθε περίπτωση, η ταυτοποίηση αυτών των οργανικών ενώσεων είναι το επόμενο βήμα στην έρευνά μας για ύπαρξη ζωής στον ωκεανό του Εγκέλαδου. Η πολυπλοκότητα των οργανικών ενώσεων που εντοπίσαμε, ήταν πολύ πιο πέρα και από τις πιο τρελές προσδοκίες μας», πρόσθεσε.
Προτάσεις για να συνεχιστεί περαιτέρω με νέες αποστολές η έρευνα στον Εγκέλαδο είχαν κατατεθεί στη NASA και στο παρελθόν. Ο Γουέιτ εκτιμά ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να ξεκινήσει μια νέα αποστολή μέσω που θα περάσει μέσα από το δακτυλίου «Ε» του Κρόνου και τους πίδακες του Εγκέλαδου για να συλλέξει στοιχεία.
Πηγή: skai.gr