Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγορεύει με νόμο την πρόσβαση των εφήβων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα απαγορεύει στους εφήβους ηλικίας κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Από το Facebook και το Instagram μέχρι το TikTok, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης απειλούνται με πρόστιμα έως 49,5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (30,5 εκατ. ευρώ) αν επιτρέψουν τη σύνδεση παιδιών.
Τεχνικές μέθοδοι για την εφαρμογή του κανονισμού θα δοκιμαστούν από τον Ιανουάριο, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ σε ένα έτος. Αρκετές ακόμα κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο αντίστοιχων απαγορεύσεων εν μέσω ανησυχίας ότι τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση χωρίς συγκατάθεση των γονέων, ωστόσο η απαγόρευση στην Αυστραλία είναι απόλυτη.
Ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στην πολιτεία της Φλόριντα, στο οποίο η κατώτερη ηλικία είναι τα 14 έτη, αμφισβητείται στα δικαστήρια με επιχείρημα ότι αντίκειται στην ελευθερία του λόγου.
Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει μάλιστα πρόστιμα έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, στις εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επιτρέπουν σε εφήβους να δημιουργήσουν προφίλ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην χώρα. Οι νομοθέτες υποστηρίζουν πως κατέληξαν σε αυτή την απόφαση λόγω της αδυναμίας των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτές από ανήλικους χρήστες. Ακόμη, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός έρχεται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των γονέων σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά τους.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν περιθώριο ενός χρόνου για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές και να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολο καθώς η νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων στην Αυστραλία εμποδίζει τις εταιρείες να ζητούν ταυτότητες χρηστών για επαλήθευση ηλικίας. Η Meta από τη πλευρά της υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ήταν βιαστική και ότι οι αυστραλιανές αρχές δεν αφιέρωσαν χρόνο για να αναλύσουν τι κάνουν οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό. Η νομοθεσία περιλαμβάνει εξαιρέσεις για πλατφόρμες που προσφέρουν περιεχόμενο υγείας και εκπαίδευσης.
Παρ όλα αυτά, ο νόμος αυτός έχει συγκεντρώσει επικρίσεις μεταξύ τεχνολογικών ομάδων και πολιτικών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας, καθώς υποστηρίζουν πως η απαγόρευση των εφήβων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να αυξήσει την απομόνωση τους. Ακόμη, άλλοι τονίζουν ότι η απαγόρευση αυτή θα κάνει τους εφήβους να στραφούν σε άλλες πλατφόρμες οι οποίες μπορεί να είναι δυνητικά πιο επικίνδυνες για αυτούς.