Παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη Μινεσότα, για τρίτη νύχτα η Μινεάπολη των ΗΠΑ παραδόθηκε στις ταραχές και στις φλόγες καθώς δεν λέει να κοπάσει η λαική οργή για τον άδικο θάνατο του άοπλου 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Οι τελευταίες λέξεις του Φλόιντ πριν χάσει τις αισθήσεις του “I can’t breathe” (δεν μπορώ να αναπνεύσω) πυροδότησαν ένα κύμα διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Η υπόθεση θυμίζει στους περισσότερους εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, του μαύρου που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που έχει μετατραπεί σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).
Στην Μινεάπολη, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγονταν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. Ένα αυτοκίνητο και άλλα δύο κτίρια επίσης τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ άγνωστοι λεηλάτησαν ξανά, για δεύτερη νύχτα, ένα κατάστημα της αλυσίδας Target. Συνολικά, η πυροσβεστική της Μινεάπολης ανέφερε 16 εμπρησμούς κτιρίων τη νύχτα της Τετάρτης. Την ίδια ώρα – και με προτροπή του Αμερικανού προέδρου – ο κυβερνήτης της Μινεσότα αναπτύσσει στους δρόμους της πόλης άνδρες της Εθνικής Φρουράς για να βοηθήσουν την Αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη.
Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.
Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ντένβερ, του Κολοράντο και άλλων μεγάλων αμερικανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που επανέφερε στο προσκήνιο την βία και τον ρατσισμό εναντίον των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βίαιες ταραχές ξέσπασαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Κεντάκι, όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί και υπάρχουν αναφορές για θύματα. Την ίδια στιγμή, νέα βίντεο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Φλόιντ, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αντιστάθηκε στη σύλληψη.
Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη τον δείχνει με τα χέρια πίσω από την πλάτη, δεμένα με χειροπέδες, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση όταν ένας αστυνομικός τον οδηγεί προς το περιπολικό. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα, αλλά η απόλυσή τους δεν ικανοποίησε ούτε την οικογένεια του θύματος ουτε και την κοινή γνωμή που απαιτούν οι 4 αστυνομικοί να μπουν στην φυλακή για ανθρωποκτονία.
Η αστυνομία της Μινεάπολης κατέστησε σαφές ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο που οι άνδρες της χειρίστηκαν τη σύλληψη ενώ η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά «φόνο» τον θάνατο του Φλόιντ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Guardian, Time