Οι σοβαροί επιστήμονες είναι ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις τους… Μόνο με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι σε θέση να προφυλαχθεί η ανθρωπότητα από τον νέο κορωνοϊό. Σύσσωμη η ιατρική και επιστημονική κοινότητα διεξάγει αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει το «φάρμακο» που θα προσφέρει τη λύτρωση από την πανδημία και την άρση του lockdown, άρα και την επιστροφή σε μία νέα, αλλά πάντως πιο… κανονική πραγματικότητα.
Μία έρευνα στην Κίνα ενδεχομένως να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κατασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου, καθώς, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές της Sinovac Biotech, μιας ιδιωτικής εταιρείας που εδρεύει στο Πεκίνο, πέτυχαν εμβόλιο που προστάτευσε μαϊμούδες από τον νέο κορωνοϊό.
Οι Κινέζοι ερευνητές χορήγησαν δύο εκδοχές του εμβολίου σε οκτώ πιθήκους μακάου rhesus. Τρεις εβδομάδες αργότερα, όταν οι πίθηκοι εκτέθηκαν στο θανατηφόρο παθογόνο, κανένας δεν ανέπτυξε πλήρη λοίμωξη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο bioRxiv.
Αντίθετα, τέσσερα άλλα ζώα ελέγχου ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, σε διάφορα μέρη του σώματος και σοβαρή πνευμονία. Παρόλο που η έρευνα περιορίστηκε σε λίγους πιθήκους, ο Meng Weining, ανώτερος διευθυντής της Sinovac, δήλωσε στο Science Magazine ότι τα αποτελέσματα «μας δίνουν πολλή εμπιστοσύνη» ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει στους ανθρώπους.
Ο Florian Krammer, ιολόγος της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Όρος Σινά, είπε ότι «αυτό είναι παλιάς σχολής, αλλά μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι πολλοί παραγωγοί εμβολίων, επίσης σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, θα μπορούσαν να κάνουν ένα τέτοιο εμβόλιο».
Οι πίθηκοι που έλαβαν τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίου στη δοκιμή κατέγραψαν την καλύτερη ανταπόκριση, με τους ερευνητές να μην μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε οποιονδήποτε από τους φάρυγγες ή τους πνεύμονές τους. Οι πίθηκοι που έλαβαν χαμηλότερη δόση ανέπτυξαν μια μικρή λοίμωξη την οποία φαίνεται να μπόρεσαν να ελέγξουν.
Όταν χορηγήθηκε στους πιθήκους το εμβόλιο «εξουδετέρωσε» τα στελέχη του ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς με κορωνοϊό στην Κίνα, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι οι πίθηκοι με τον κορωνοϊό δεν αναπτύσσουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αλλά αιτιολόγησαν ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καθοριστεί το καλύτερο ζωικό μοντέλο για τη μελέτη του SARS-CoV-2».
Ωστόσο, οι πίθηκοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη «μιμούνται συμπτώματα τύπου COVID-19», έγραψαν στη μελέτη.
Το εργαστήριο Sinovac διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη εμβολίων, σύμφωνα με το Science Magazine, έχοντας διαθέσει εμβόλια για ασθένειες των χεριών, των ποδιών και του στόματος. ηπατίτιδα Α και Β, αλλά και η γρίπη των πτηνών.