Η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία καθώς και θέματα επενδύσεων αλλά και η εν γένει αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η επίσκεψη εργασίας του Προέδρου Πούτιν στη χώρα γίνεται έπειτα από δέκα χρόνια, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φθάνει σήμερα στις 15:30 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Αμέσως μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος που απηύθηνε και την πρόσκληση. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα.
Στις 17:00 το απόγευμα ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση μισής ώρας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα ακολουθήσει διευρυμένο γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις στις μεταφορές.
Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
-Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό, Μετεωρολογία
Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων:
Enterprise Greece – Invest in Russia
-ΕΛΠΕ – Rosneft
-Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
-Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Στις 19:00 το απόγευμα θα γίνουν επίσημες δηλώσεις των δύο ηγετών.
Μετά το πέρας της επίσκεψης στο Μαξίμου ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα διανυκτερεύσει σε ξενοδεοχείο στο Καβούρι και το Σάββατο το πρωί θα μεταβεί στο Άγιο Όρος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η επίσημη υποδοχή της Ιεράς Κοινότητας θα γίνει στις Καρυές και στη συνέχεια ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονος.
Στο Άγιον Όρος θα βρίσκεται ήδη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, όχι όμως και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος δεν θέλει να νομιμοποιήσει την προσπάθεια αναβάθμισης της ρωσικής παρουσίας στο Όρος.
Δίνοντας το πολιτικό στίγμα της επίσκεψης με άρθρο του στην «Καθημερινή» 24 ώρες πριν την άφιξή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη και σημειώνει ότι η αναβάθμιση των σχέσεων αποτελεί ζητούμενο και των δύο χωρών. Αναφέρει ότι οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις αποτελούν σπουδαίο στοιχείο στο σύστημα που πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας και προαναγγέλλει ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών και συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στον ενεργειακό τομέα: «Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».