Σκουπίδια, βροχή και ζέστη. Ο συνδυασμός είνα εκρηκτικός και σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής η κατάσταση είναι αποπνικτική, κατάσταση που δεν ζουν για πρώτη φορά οι κάτοικοι της Αθήνας την περίοδο του καλοκαιριού. Η εικόνα οφείλεται στο «λουκέτο» που έχει μπει εδώ και μέρες στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σήμερα είναι η ένατη ημέρα που παρέμεινε κλειστός, εξαιτίας ρωγμής στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για πότε θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ.
Η βροχή των προηγούμενων ημερών στην πρωτεύουσα επιδείνωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία εβδομάδα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με τα σκουπίδια σε αρκετές περιοχές να σκορπίζονται στους δρόμους και να φράζουν τα φρεάτια. Οπως αναφέρει η «Κ» παρά τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν ρκετοί δήμοι ώστε να κρατήσουν καθαρές τουλάχιστον τις κεντρικές τους περιοχές, σε αρκετές γειτονιές της πρωτεύουσας τα σκουπίδια ήδη σχηματίζουν λόφους.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εξομαλυνθεί. Σήμερα από τους περίπου 5.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται ημερησίως στην Αττική, περίπου 3.000-3.500 καταλήγουν στον σταθμό μεταφόρτωσης του Σχιστού ή στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής (ΕΜΑΚ) στη Φυλή, από όπου μεταφέρονται με φορτηγά στο νέο κομμάτι του ΧΥΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα οι ποσότητες που βρίσκονται στους δρόμους αυξάνονται τουλάχιστον κατά 1.500-2.000 τόνους.
Η διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Φυλής οδήγησε και σε κόντρα ανάμεσα στη ΚΕΔΕ και την Περιφέρεια με τον Γιώργο Πατούλη να θεωρεί υπεύθυνη την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε ανακοίνωση του τόνισε πως «άνθρωποι, σχεδιασμοί και υποδομές δοκιμάζονται αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι ότι η πρωτεύουσα θα μπορέσει για πολύ ακόμη να αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το πρόβλημα, για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη και βεβαίως δεν μπορεί να δώσει λύση».
Όπως ανέφερε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, σε σημεία μεγάλου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και οι κλινικές, καθώς και σε περιοχές μεγάλης τουριστικής σημασίας, η αποκομιδή γίνεται κανονικά με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρά. Παρά τα αισθητά μειωμένα δρομολόγια, λόγω του επιχειρησιακού ανασχεδιασμού στον οποίο εκτάκτως προχωρήσαμε, οι περισσότερες γειτονιές της πόλης –πλην λίγων εξαιρέσεων- κρατιούνται ακόμη σε αξιοπρεπή επίπεδα καθαριότητας. Ζητάμε την κατανόηση και τη συνεργασία των κατοίκων, των επαγγελματιών των επιχειρήσεων και των επισκεπτών της Αθήνας, έτσι ώστε ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Αθήνα. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι διαβεβαιώσεις θα επαληθευτούν και μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, χωρίς να επηρεάσει περαιτέρω την πόλη και τους κατοίκους της».
ΕΔΣΝΑ: Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας στην ΟΕΔΑ Φυλής
Την ίδια στιγμή, η υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, μία ένωση ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και άλλους φορείς, που διεξάγουν, με εντολή του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και της γύρω περιοχής.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι «υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια» προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2017 στη διεξαγωγή τής έρευνας, ικανοποιώντας αφενός ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου γιατί έχει θέσει ως «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή, είτε για το σύνολο της Αττικής».
Αναφορικά με τον εντοπισμό του χρωμίου, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και στις 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς (510 μg/L) χρωμίου με όριο τα 50 μg/L (για το πόσιμο νερό) σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια.
Όπως διευκρινίζεται, η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων (κυρίως βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος, ως όφειλε, αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής καθώς «η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στη Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ».
E-Radio.gr