«Παράδεισος»: Επιστήμονες ανακάλυψαν σε εξωπλανήτη την «ισχυρότερη ένδειξη ζωής» έως τώρα

Η παρατήρηση χημικών ενώσεων μπορεί να είναι «κομβικής σημασίας» στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής – 124 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα ο εξωπλανήτης

Ένας μακρινός κόσμος καλυμμένος από ωκεανούς. Ένας γαλάζιος παράδεισος γεμάτος ζωή. Και πιθανότατα δεν πρόκειται για Επιστημονική Φαντασία, αλλά για επιστήμη.

Αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση για μια νέα ανακάλυψη που έκαναν οι επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει τα περισσότερο υποσχόμενα σημάδια ζωής έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), οι αστρονόμοι, με επικεφαλής ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εντόπισαν τα χημικά αποτυπώματα διμεθυλοσουλφιδίου (DMS) και διμεθυλοδισουλφιδίου (DMDS) – μόρια που δείχνουν ζωή.

Εδώ στη Γη, αυτά τα μόρια παράγονται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς – κυρίως μικροβιακή ζωή όπως το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν.

Τα μόρια έχουν εντοπιστεί στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 124 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, στον αστερισμό του Λέοντα