Το «σκάνδαλο Watergate» έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Η διάρρηξη στα γραφεία Watergate της Ουάσιγκτον έφερε ένα ντόμινο αποκαλύψεων που οδήγησε σε συνταγματική κρίση και εν τέλει, στην μοναδική παραίτηση προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το σκάνδαλο οδήγησε σε αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας από την κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα από τους οποίους καταδικάστηκαν 48. Πολλοί από αυτούς ανήκαν στην κυβέρνηση Νίξον.
Οι δυο δημοσιογράφοι της Washington Post που αποκάλυψαν το σκάνδαλο το 1972, είχαν έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Βαθυ λαρρύγι». Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος που έδωσε τις πληροφορίες στον Bob Woodward (ο τελευταίος τις μοιράστηκε με τον συνάδελφό του Carl Bernstein), παρέμεινε καλά κρυμμένος για πολλές δεκαετίες.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το ψευδώνυμο «Βαθύ λαρύγγι» το 1974, στο βιβλίο των δυο δημοσιογράφων με τίτλο «All the President’s Men», το οποίο και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1976. Το ψευδώνυμο αυτό πήρε έμπνευση από την ομώνυμη ποpνογραφική ταινία που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά που ξέσπασε το σκάνδαλο.
Όταν λοιπόν ο πληροφοριοδότης ήθελε να συναντηθεί με τον Woodward, κύκλωνε την σελίδα 20 των New York Times που προοριζόταν για το γραφείο του. Και όταν ο Woodward ήθελε να τον συναντήσει, μετακινούσε μια γλάστρα με κόκκινη σημαία που είχε στο μπαλκόνι του. Οι συναντήσεις γίνονταν υπό άκρα μυστικότητα και η ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν διέρρευσε, με τους δημοσιογράφους να μην την αποκαλυπτουν αν δεν έπαιρναν το «οκ» από την πηγή τους.
Το 1976, ο δημοσιογράφος J. Anthony Lucas αποκάλυψε στο βιβλίο του «Nightmare: The Underside of Nixon Years», ισχυρίστηκε ότι το «Βαθύ λαρύγγι» ήταν ο Mark Felt, νο.2 του FBI, την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο. Ωστόσο η άποψη του κατακρίθηκε από πολλούς. Ο Woodward αρκετά χρόνια αργότερα αρνήθηκε πως ο πληροφοριοδότης ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Νίξον τον υποπτεύθηκε από την αρχή και ίσως γι’ αυτό δεν τον διόρισε επικεφαλής του FBI το 1973. Σε μια έρευνα που έγινε ξανά το 1976, οι ανακριτές ήταν σίγουροι πως ο Felt ήταν το «Βαθύ λαρύγγι», αλλά δεν είχαν αποδείξεις.
Πέρασαν πολλά χρόνια και φτάσαμε στο 2005. Η σύζυγός του Felt είχε πεθάνει και ο ίδιος έπασχε από άνοια. Ένα άρθρο όμως του δικηγόρου του που ενεργούσε για λογαριασμό του πελάτη του και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vanity Fair, αποκάλυψε πως τελικά το «Βαθυ λαρύγγι» ήταν ο Mark Felt. Ξέσπασε σάλος. Ο Felt δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει, αλλά το έκανε γι’ αυτόν ο Woodward. Έτσι 3 δεκαετίες αργότερα, αποκαλύφθηκε ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ. O Felt έζησε ως το 2008 και πέθανε σε ηλικία 95 ετών.