Τεράστιο ρήγμα στην Κένυα κόβει την Αφρική στα δύο (vd)

Η Κένυα χωρίζεται αργά και σταδιακά στα δύο, στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, δήλωσαν σε τοπικά ΜΜΕ γεωλόγοι μετά την εμφάνιση τεράστιων «σχισμών» στο έδαφος λόγω έντονης τεκτονικής δραστηριότητας την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Nation, οι βαθιές ρωγμές που εμφανίστηκαν στην επαρχία Ναρόκ μετέτρεψαν μια όμορφη γόνιμη πεδιάδα σε μια άγρια και αφιλόξενη έκταση, διαχωρισμένη από μια τεράστια «σχισμή» στο κέντρο της, που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα.

Επίσης προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές, που χρειάστηκε να εκκενωθούν.
Αυτή η «ρωγμή» ωστόσο είναι μόνο μία από τις δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες «αδύναμα σημεία» της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Μια νέα ήπειρος
Σύμφωνα με την Daily Nation, που επικαλείται γεωλογικές μελέτες, τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής – η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία – αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο – την επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα – σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Οι τεκτονικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες στη βάση της κοιλάδας, αλλά και στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα, η οποία εστιάζεται γύρω από το ηφαίστειο Σουσουά.

«Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», είπε στην κενυάτικη εφημερίδα ο γεωλόγος David Adede. Όπως επισήμανε, «παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος Λονγκονότ. Οι πρόσφατες βροχές στην περιοχή ωστόσο έκαναν πιο εμφανές το γεωλογικό φαινόμενο, παρασύροντας την τέφρα και αποκαλύπτοντας τα μεγάλα «χάσματα», που φαίνονται να έχουν διευρυνθεί.