Οι επιστήμονες συνέλεξαν τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από την Ιαπωνία, τη Σαρδηνία στην Ιταλία, τη Νικόγια στη Κόστα Ρίκα, την δικιά μας Ικαρία και τη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας, οι οποίοι φαίνεται να απολαμβάνουν μια μακρά και υγιή ζωή.
Τα κοινά πιάτα σε αυτές τις περιοχές είναι τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, και μπιζέλια.
Επίσης κοινό στους ανθρώπους που έζησαν πολλά χρόνια, ήταν πως δεν είχαν προβλήματα εντέρου. Στην Ιαπωνία κατανάλωνα μεγάλωσαν ποσότητες μανιταριών.
Στην Ικαρία και τη Σαρδηνιά, το γιαούρτι ήταν σε καθημερινή βάση στο τραπέζι τους.
Στη Κόστα Ρίκα και στην Καλιφόρνια τα βραστά λαχανικά φαίνεται πως κάνουν την διαφορά.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Επεξεργασμένες τροφές, κόκκινο κρέας, και τηγανητές τροφές φαίνεται πως κόβουν χρόνια από εμάς και οι γιατροί τις βάζουν στην “μαύρη” λίστα.
Τι άλλο πρέπει να κάνουμε
Η κοινωνικοποίηση φαίνεται πως παίζει βασικό ρόλο στην μακροζωία.
Να παραμένουμε ενεργοί και με σκοπό ζωής.
Έγκαιρη διάγνωση και συχνές επισκέψεις στους γιατρούς.
Κινούνται καθημερινά, ή κάνουν ήπια άσκηση στο γυμναστήριο.