Το φαινόμενο Milky Sea ή αλλιώς «Γαλακτώδης Θάλασσα» είναι ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, όπου τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού αρχίζουν να φωσφορίζουν με μια απαλή, γαλακτώδη λάμψη που μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ακόμα και μέρες. Το φαινόμενο αυτό έχει καταγραφεί εδώ και αιώνες, αλλά μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να κατανοούμε τι πραγματικά το προκαλεί.
Τι προκαλεί το φαινόμενο;
Η κύρια αιτία πίσω από το Milky Sea είναι η βιοφωταύγεια, η φυσική ικανότητα ορισμένων οργανισμών να παράγουν φως. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι το φαινόμενο προκαλείται από βιοφωταυγείς βακτήριες, όπως το Vibrio harveyi ή το Vibrio fischeri. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να σχηματίσουν τεράστιες αποικίες στην επιφάνεια της θάλασσας, παράγοντας φως με έναν ομοιόμορφο, διάχυτο τρόπο που δίνει στην επιφάνεια την εμφάνιση γάλακτος.
Πόσο σπάνιο είναι;
Παρόλο που η βιοφωταύγεια δεν είναι ασυνήθιστη σε θαλάσσια περιβάλλοντα, το Milky Sea είναι εξαιρετικά σπάνιο. Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί λιγότερα από 300 περιστατικά τα τελευταία 100 χρόνια. Πολλά από αυτά εντοπίστηκαν από ναυτικούς που περιέγραφαν τη θάλασσα να λάμπει τόσο πολύ, που μπορούσαν να διαβάσουν βιβλίο τη νύχτα χωρίς φως.
Παρατήρηση από το διάστημα
Το 2005, επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να καταγράψουν το φαινόμενο από δορυφόρο, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξή του πέρα από μαρτυρίες. Το 2012, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ένα περιστατικό Milky Sea στον Ινδικό Ωκεανό που κάλυπτε έκταση μεγαλύτερη από 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα — μεγαλύτερη από την Κρήτη!
Μήπως είναι επικίνδυνο;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αντιθέτως, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα και μια σπάνια ευκαιρία για επιστημονική μελέτη. Ωστόσο, η ύπαρξη τόσο πυκνών αποικιών βακτηρίων μπορεί να επηρεάσει τη θαλάσσια οικολογία, αλλά ο βαθμός αυτής της επίδρασης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος.
Ένα φαινόμενο γεμάτο μυστήριο
Το Milky Sea εξακολουθεί να γοητεύει τους επιστήμονες και τους εξερευνητές. Είναι ένα παράδειγμα του πόσο λίγα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς μας και πόσες ακόμα εκπλήξεις μπορεί να κρύβει το υδάτινο βασίλειο του πλανήτη μας.