Όταν σκέφτεσαι «τροφές που προκαλούν κακή αναπνοή» σίγουρα σου έρχονται τρόφιμα, όπως είναι το κρεμμύδι και το σκόρδο aka τζατζίκι σε γύρο κ.λπ. Θα σε εντυπωσίαζε, όμως, εάν ήξερες ποια άλλα τρόφιμα μπορούν να σου προκαλέσουν το φαινόμενο «bad smell».
Σε πρόσφατο άρθρο του livestrong.gr η Dr. Amrita Patel του Broadway Cosmetic Dentistry εξηγεί πως “μερικά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κακή αναπνοή”.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσεις να τρως αυτά τα τρόφιμα. Απλώς να έχεις κατά νου ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αναπνοή σου, ώστε να μπορείς να προγραμματίσεις ανάλογα τις επιλογές σου στο φαγητό.
Κρέας
Η Dr. Patel αναφέρει πως «τα βακτήρια του στόματος αγαπούν την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας. Καθώς τη διασπούν, απελευθερώνονται ενώσεις αμμωνίας που προκαλούν ως αποτέλεσμα την κακή αναπνοή».
Ψάρια
Καλά, εδώ θα μου πεις πως το ψάρι ούτως ή άλλως έχει μία χαρακτηριστική μυρωδιά. Αλλά έχεις παρατηρήσει ποτέ ένα δυσάρεστο άρωμα που προέρχεται από το στόμα σου μετά την κατανάλωση τόνου ή σολομού; «Τα ψάρια προκαλούν κακή αναπνοή εξαιτίας της τριμεθυλαμίνης, η οποία, όταν έρχεται σε επαφή με τα υγρά του στόματος, μπορεί να παραμείνει και να προκαλέσει αυτή την «ψαρώδη» μυρωδιά», υποστηρίζει η Dr.Patel. Συγκεκριμένα, μάλιστα, οι κονσερβοποιημένες ποικιλίες ψαριών— οι οποίες έχουν χρόνο να οξειδωθούν — αυξάνουν τη συγκέντρωση της. Για να μην ξεχάσω να αναφέρω πως τα ψάρια είναι φουλ στην πρωτεΐνη, η οποία γνωρίζουμε ήδη ότι μπορεί να οδηγήσει σε όχι και τόσο φρέσκια αναπνοή.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Σίγουρα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να κάνουν καλό, αλλά μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν δυσοσμία στο στόμα. Αυτό συμβαίνει επειδή «τα βακτήρια που έχεις συνήθως στο στόμα τρέφονται με τα αμινοξέα που προέρχονται από το γάλα και το τυρί, γεγονός που προκαλεί κακή αναπνοή», λέει η Dr.Patel.
Καφές
Το πρωινό σου φλιτζάνι με καφέ μπορεί να σε γεμίζει με ενέργεια, αλλά επηρεάζει την αναπνοή σου. H ειδικός επισημαίνει πως «η υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα που υπάρχουν σε όλα τα είδη του καφέ, προσελκύει τα στοματικά βακτήρια». Έτσι, είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις με άσχημη αναπνοή στο πρωινό σου meeting. Επιπλέον, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές στεγνώνουν το στόμα, με αποτέλεσμα το λιγότερο σάλιο που ρέει και τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο εσωτερικό του στόματος.
Εσπεριδοειδή
Ένα είδος τροφίμων που με τίποτα δεν θα περίμενες σε αυτή τη λίστα είναι τα εσπεριδοειδή, μιας που έχουν συνδεθεί με φρέσκα αρώματα και καθαριότητα. «Όπως και με τον καφέ, τα υψηλά επίπεδα οξέος στα εσπεριδοειδή είναι αρκετά για να προκαλέσουν το κατάλληλο έδαφος για βακτήρια», λέει η Dr.Patel. Επιπλέον, να τονίσουμε εδώ πως, γενικά, τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, την οποία τα βακτήρια ζητούν απεγνωσμένα για να τρέφονται.
Σάλτσα ντομάτας
Ομοίως, «η σάλτσα ντομάτας είναι, ακόμη, ένας ένοχος κακής αναπνοής λόγω του οξέος που περιέχεται στις ντομάτες», σύμφωνα με την Dr.Patel. Και πάλι, ένα όξινο περιβάλλον βοηθάει, ουσιαστικά, την ανάπτυξη ενοχλητικών βακτηρίων που παραμένουν και οδηγούν σε κακή αναπνοή.
Φυστικοβούτυρο
Λυπάμαι που στο χαλάω, αλλά το αγαπημένο σου φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι ο λόγος για την κακή αναπνοή σου. «Το φυστικοβούτυρο έχει πολλή πρωτεΐνη έτσι είναι δύσκολο για τα βακτήρια στο στόμα να αντισταθούν», εξηγεί η Δρ Patel. «Επιπλέον, εάν περιέχει και ζάχαρη, μπορεί να παρέχει ακόμη ένα γεύμα για τα μικρόβια που συμβιώνουν στο στόμα σας».
Χρένο ή Horseraddish
To χρένο – ένα λαχανικό ρίζας που χρησιμοποιείται, κυρίως, σε καρυκεύματα, σάλτσες και dips – σου προσφέρει μία εξαιρετικά πικάντικη αναπνοή. Δυστυχώς, η ισχυρή γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του παραμένει στο στόμα σου αρκετό καιρό αφού το καταναλώσεις. “Αυτά τα φυτά περιέχουν μια ένωση, που ονομάζεται ισοθειοκυανικό, η οποία τα προστατεύει από την κατανάλωση τους από τα ζώα. Είναι υπεύθυνη για την έντονη γεύση τους και προκαλεί, επίσης, τις αλλαγές στην αναπνοή”, επισημαίνει η Δρ Patel.
Τι μπορείς να κάνεις για την κακή αναπνοή;
Σύμφωνα με την Dr.Patel «Εάν αντιμετωπίζεις κακή αναπνοή μετά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων, ο καλύτερος τρόπος για να την εξουδετερώσεις είναι να καθαρίσεις τα δόντια σου μετά το φαγητό. Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα φθορίου και η χρήση νήματος θα αφαιρέσει τα υπολείμματα τροφών και τα στοματικά βακτήρια. Διαφορετικά, εάν το βούρτσισμα των δοντιών μετά από ένα γεύμα δεν αποτελεί επιλογή, το ξέπλυμα του στόματος, πίνοντας νερό, μπορεί να βοηθήσει”, προσθέτει.
Επίσης, η παραγωγή περισσότερου σάλιου – το οποίο καθαρίζει- είναι μια άλλη στρατηγική για την καταπολέμηση της άσχημης αναπνοής, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA).
Για παράδειγμα, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να διεγείρει τη ροή του σάλιου. Ακόμα καλύτερα, η επιλογή μίας τσίχλας με ξυλιτόλη θεωρείται άριστη επιλογή, αφού μπορεί να εμποδίσει κάποια βακτήρια να αναπτυχθούν, τα οποία προκαλούν δυσάρεστη οσμή.
Επιπλέον, η κατανάλωση τραγανών τροφίμων (σκέψου: καρότα και μήλα) μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο σάλιο. Τέλος, μια άλλη χρήσιμη στρατηγική για την κατάργηση της δυσοσμίας, σύμφωνα με την ADA, αποτελεί το στοματικό διάλυμα, που μπορεί να βοηθήσει στη θανάτωση των βακτηρίων και να καλύψει προσωρινά τη δύσοσμη αναπνοή.
Αν η δύσοσμη αναπνοή επιμένει, να απευθυνθείς στον οδοντίατρό σου. Η οσμή του στόματος μπορεί μερικές φορές να είναι ένας δείκτης ενός βαθύτερου ζητήματος, όπως η ουλίτιδα ή οι ασθένειες του στομάχου, γι’ αυτό οι τακτικές εξετάσεις και οι καθαρισμοί από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητοι.