Η θραύση την Παρασκευή στη Βραζιλία ενός φράγματος τελμάτων, απορριμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία μεταλλευμάτων, είχε συνέπεια να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάσπης και νερού, δημιουργώντας έναν γιγαντιαίο χείμαρρο, που έσπασε άλλα δύο, μικρότερα φράγματα σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο, προξενώντας μια καταστροφή η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, με τον απολογισμό των θυμάτων να αναμένεται πως θα αυξηθεί δραματικά: 150 άνθρωποι αγνοούνται και οι αρχές θεωρούν ότι «ελάχιστες πιθανότητες» υπάρχουν να βρουν άλλους επιζώντες.
«Αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικοί κάνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν να διασώσουν τυχόν επιζήσαντες, αλλά γνωρίζουμε ότι από τώρα οι πιθανότητες είναι ελάχιστες» και πιθανότατα στο εξής «δεν θα βρούμε παρά μόνο πτώματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χομέου Ζέμα, κυβερνήτης της Πολιτείας Μίνας Ζεράις, όπου παρόμοια τραγωδία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους το 2015.
«Έχουν ανασυρθεί επτά πτώματα (…) 150 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη», ανέφεραν οι αρχές στην Πολιτεία αυτή της νοτιοανατολικής Βραζιλίας σε ανακοίνωσή τους. Ένας προηγούμενος απολογισμός της πυροσβεστικής έκανε λόγο για 200 αγνοούμενους.
Οι τοπικές αρχές διευκρίνισαν ότι 270 από τους 427 ανθρώπους που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης-κολοσσού των μεταλλείων Vale όταν σημειώθηκε η καταστροφή βρέθηκαν ζωντανοί.
Η θραύση του φράγματος έγινε μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο συγκρότημα μεταλλείων Κόχεγκου ντο Φεϊζάου, στην πόλη Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.
Μια αληθινή παλίρροια καστανόχρωμης λάσπης με γκρίζες ανταύγειες κάλυψε αχανείς εκτάσεις με βλάστηση και σπίτια, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος τουΓαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε σε ελικόπτερο.
«Στην πλειονότητά τους, οι πληγέντες είναι εργαζόμενοί μας», τόνισε ο Φάμπιο Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βάλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είναι υψηλός», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Βάλε ανέφερε πως το καφεστιατόριο του μεταλλείου, που ήταν γεμάτο κόσμο καθώς η καταστροφή χτύπησε την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι γευμάτιζαν, καταβροχθίστηκε από τη λάσπη.
Οι συνέπειες της καταστροφής για το περιβάλλον «θα είναι μικρότερες από ό,τι το 2015, αλλά η ανθρώπινη τραγωδία πολύ πιο μεγάλη», προεξόφλησε ο Σβάρτσμαν, η εταιρεία του οποίου είχε επίσης εμπλακεί στο δράμα που είχε εκτυλιχθεί πριν από τρία χρόνια και δύο μήνες.
Η μετοχή της Βάλε υποχώρησε κατά 8% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου είναι εισηγμένη η εταιρεία, ενώ νωρίτερα, μόλις έγινε γνωστό το νέο δυστύχημα, έπεφτε ακόμη και κατά 11%.
Στην Μπρουματζίνιου, πολλοί συγγενείς εργαζομένων στο μεταλλείο περίμεναν με αγωνία νέα για τους δικούς τους χωρίς να είναι σε θέση να κρύψουν την αγανάκτησή τους διότι οι αρχές δεν τους ενημέρωναν.
«Δεν θέλουν να πουν τίποτα! Είναι οι γιοι μας, οι άντρες μας, και κανένας δεν μας λέει τίποτα. Ο ανιψιός μου, πέντε χρονών, με ρωτάει αν ο μπαμπάς του πέθανε. Τι να του πω;», αναρωτήθηκε η Ολίβια Χίους.
Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση της Μίνας Ζεράις, επιχειρούν περίπου 100 πυροσβέστες, ενώ έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ελικόπτερα. Ένα από αυτά εικονίζεται σε ένα δραματικό βίντεο καθώς ανυψώνει μια γυναίκα, που είναι εμφανώς τραυματισμένη.
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Πολιτεία σήμερα και θα επιθεωρήσει από αέρος την πληγείσα περιοχή το πρωί.
«Θα διαπιστώσουμε τις ζημιές για να λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αμβλύνουμε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα», είπε ο αρχηγός του Κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.
Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από το φράγμα, ο χώρος του Ινιοτσίμ, του μεγαλύτερου υπαίθριου μουσείου στον κόσμο με πολλά αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης, εκκενώθηκε «προληπτικά». Το μουσείο, μαγνήτης για τους τουρίστες στη Βραζιλία, με τον βοτανικό του κήπο και πολυάριθμα εκθέματα σε εξωτερικούς χώρους, προσελκύει περίπου 35.000 επισκέπτες κάθε μήνα.
Τον Νοέμβριο του 2015, η θραύση του φράγματος του Σαμάρκο, συνιδιοκτήτριες του οποίου ήταν η Βάλε και η αγγλοαυστραλιανή BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε μια κολοσσιαία περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντσι.
«Είναι απίστευτο ότι τρία χρόνια και δύο μήνες μετά τη Μαριάνα, ένα άλλο δυστύχημα με τα ίδια χαρακτηριστικά έγινε στην ίδια περιοχή», εξανέστη η Greenpeace σε ανακοίνωσή της.
Τότε, εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύφθηκαν από ένα αληθινό τσουνάμι λάσπης, που εξαπλώθηκε σε δύο Πολιτείες και διένυσε 650 χιλιόμετρα, φθάνοντας μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω της κοίτης του Χίου Ντος, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βραζιλίας.