Κινεζική καταιγίδα πλήττει τις διεθνείς χρηματαγορές με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος να προειδοποιεί ότι η κρίση θυμίζει το 2008, το ντόμινο που πυροδότησε η πτώση της Lehman Brothers. «Όταν κοιτάζω τις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, που μου θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008», δήλωσε ο Σόρος από το βήμα συνεδρίου στη Σρι Λάνκα την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίζονταν μετά και τη νέα διακοπή στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Κίνα. Ο μεγαλοεπενδυτής προειδοποίησε τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εκτίμησε ότι η Κίνα προσπαθεί να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσω της νομισματικής υποτίμησης, γεγονός που μετατοπίζει το πρόβλημα στον υπόλοιπο πλανήτη. Η επιστροφή στα θετικά επιτόκια είναι μια πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο συμπλήρωσε ο Σόρος και έκανε λόγο για ένα περιβάλλον με πολλές ομοιότητες με αυτό της κρίσης του 2008.
Kραχ στο κινεζικό χρηματιστήριο
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε στη ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλισαν κατά περισσότερο από 7% προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.
Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών. Παράλληλα η Ρυθμιστική Αρχή επέβαλε περιορισμούς στην πώληση μετοχών.
Με πτώση άνω του 3% ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το ελληνικό Χρηματιστήριο. Στο “κόκκινο” βρίσκεται το σύνολο των blue chips στη σκιά των μεγάλων απωλειών στις διεθνείς χρηματαγορές λόγω του δεύτερου στη σειρά -7% στην Κίνα.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περί τις 600 μονάδες με τις απώλειες να φτάνουν το 4,5%, ενώ είχε ξεκινήσει με πτώση άνω του 3%.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχωρούν σε χαμηλό τριμήνου μετά τη νέα υποτίμηση του γουάν. Σε χαμηλό σχεδόν 12 ετών βρίσκεται και το πετρέλαιο, με το Brent να χάνει και τα 33 δολάρια.
Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 3,49% στις 342 μονάδες (πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την πρώτη υποτίμηση του γουάν), ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 2,89% στις 5.898 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 3,25% στις 4.35 μονάδες και κατά 3,66% στις 9.840 μονάδες ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.
Πτώση 2,75% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.944 μονάδες, 2,55% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.032 μονάδες και 2,43% για τον ιταλικό FTMIB στις 19.927 μονάδες.
Βουτιά και στην Wall Street
Με σημαντική πτώση έκλεισε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρασυρόμενο από τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 16.906,51 μονάδες, χάνοντας 252,15 μονάδες ή -1,47%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 4.835,76 μονάδες, μειωμένος κατά 55,67 μονάδες ή -1,14%.
Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poors’ 500, τον οποίο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές, έχασε 26,45 μονάδες (-1,31%) και έκλεισε στις 1.990,26 μονάδες.υποχώρησης είναι οι κινήσεις του Πεκίνου προς νέα υποτίμηση του γουάν, που ενισχύουν τις ανησυχίες για την ορμή της κινεζικής οικονομίας.
Κατρακυλά και ο μαύρος χρυσός
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, που είχαν πολλά χρόνια να σημειωθούν, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και η περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω μίας αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.
Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 32,68 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 32,83 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Στην Ασία, η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 4,3% στα 32,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004.
«Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η αγορά φοβάται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί με την επιβράδυνση της οικονομίας της», δήλωσε αναλυτής της ενεργειακής εταιρείας Phillip Futures.