Αγαπάτε τα σκυλιά? Ετοιμαστείτε για βουρδουλιές!

Με ως και 74 βουρδουλιές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι όσοι αγαπούν τα σκυλιά στο Ιράν, σύμφωνα με νομοσχέδιο που υπογράφουν 32 βουλευτές του συντηρητικού κοινοβουλίου της ισλαμικής δημοκρατίας, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Shargh.

Τα σκυλιά θεωρούνται μη καθαρά ζώα στο Ιράν, με βάση τις ισλαμικές παραδόσεις. Δεν είναι συνηθισμένα κατοικίδια, μολονότι ορισμένες οικογένειες τα κρατούν πίσω από «κλειστές πόρτες» ή ακόμα τα βγάζουν βόλτα σε εύπορες περιοχές.

Η περίφημη αστυνομία ηθικής του Ιράν έχει παλαιότερα κάνει παρατηρήσεις σε άτομα που βγάζουν βόλτα σκύλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα ζώα έχουν κατασχεθεί.

Το νέο νομοσχέδιο όμως προβλέπει επισημοποίηση και σοβαρή αυστηροποίηση των ποινών. Σύμφωνα πάντα με την «Shargh», πέραν του μαστιγώματος, όσοι καταδικάζονται για αδικήματα που συνδέονται με τη δημόσια βόλτα σκύλου θα κινδυνεύουν και με πρόστιμα που θα κυμαίνονται μεταξύ 10 εκατομμυρίων και 100 εκατομμυρίων ριάλ (300 ως 3.000 ευρώ).

«Οποιοσδήποτε βγάζει βόλτα ή παίζει με ζώα όπως σκυλιά και μαϊμούδες σε δημόσια μέρη θα προκαλεί ζημιά στην ισλαμική κουλτούρα, αλλά και την υγιεινή και την ειρήνη των άλλων», αναφέρει χαρακτηριστικά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, το σχέδιο νόμου εξαιρεί από τις ποινές αστυνομικούς, αγρότες και κυνηγούς, στοχοθετώντας πρωτίστως τους ιδιοκτήτες σκύλων που κατοικούν σε πολυκατοικίες της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων, σύμφωνα με την «Shargh».

Σημειώνεται πάντως πως ένα παραπλήσιο νομοσχέδιο προτάθηκε το 2011, όμως απορρίφθηκε από τη Βουλή, με αιτιολογία ότι υπήρχαν σοβαρότερα ζητήματα στη νομοθετική ατζέντα.