Αιφνιδιαστική επιχείρηση στην Ελαφόνησο σε σπίτια δυο συγγενικών οικογενειών.Βρέθηκαν αρχαία & εκρηκτικά!

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια πέτυχαν οι άνδρες της Ασφαλείας Σπάρτης και της Ο.Π.Κ.Ε. στην αιφνιδιαστική επιχείρηση που οργάνωσαν στα σπίτια δυο συγγενικών οικογενειών στην Ελαφόνησο. Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή της μιας οικογένειας μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και στην κατοχή της άλλης πλήθος αρχαίων αντικειμένων!

Οι έρευνες που έγιναν σε σπίτια και άλλους χώρους ιδιοκτησίας ενός 78χρονου και των τριών παιδιών του ηλικίας 50, 45 και 45 χρόνων έφεραν στο φως 15 κιλά και 92 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, ένα κιλό και 284 γραμμάρια πυρίτιδας, 268 καψύλια, μια συσκευασία με σκάγια βάρους 106 γραμμαρίων, ένδεκα πυροκροτητές, 128 μέτρα και 42 τεμάχια των 13 εκατοστών ακαριαίο φυτίλι, 43 μέτρα βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί και 34 φυσίγγια. Σε βάρος των μελών της οικογένειας σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.

Στο σπίτι ενός ζεύγους ηλικίας 52 χρόνων, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τρία τμήματα αμφορέων, ένα τμήμα κεραμίδας με μελανό επίχρισμα, τρία τμήματα λαβών από αγγεία, οκτώ θραύσματα αγγείων, δύο θραύσματα κεράμων, ένα τμήμα χείλους από πιθάρι, δύο κεφαλές από πήλινα εδώλια, τέσσερα τμήματα αγγείων, ένα τμήμα από πιθάρι με εγχάρακτο και εμπίεστο διάκοσμο και ένα τμήμα από βάση μαρμάρινου αγγείου.

Όλα τα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο, κρίθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και κατασχέθηκαν, μαζί με 18,2 μέτρα βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί, μια κάννη κυνηγετικού όπλου και τρεις συσκευασίες με λαθραίο καπνό συνολικού βάρους τριών κιλών και 245 γραμμαρίων. Το ζευγάρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και του Τελωνειακού Κώδικα.