Η Ελλάδα στους δρόμους! (pics+vd)

Στους δρόμους βγήκε χθες όλη η Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά του Ασφαλιστικού από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έως τη Λάρισα, την Κομοτηνή και την Κρήτη.

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στους δρόμους μαζί με εμπόρους, επιστήμονες με γραβάτες, αγρότες, ενώ δίπλα ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, οδηγοί ταξί, οικοδόμοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί.

Το λυπηρό ήταν ότι για ακόμα μία φορά, ομάδες κουκουλοφόρων προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ογκώδη ειρηνική πορεία. Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν με μία απρόκλητη επίθεση στην οδό Πανεπιστημίου σε βάρος του δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84 Δημήτρη Πέρρου, ο οποίος κάλυπτε την πορεία όταν κουκουλοφόροι άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι με βαρύ αντικείμενο. Ο δημοσιογράφος έπεσε κάτω αιμόφυρτος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος και έγιναν αιτία για να διαλυθεί η συγκέντρωση. Κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που αριθμούσε τουλάχιστον 1.000 άτομα, κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τα Εξάρχεια, όπου συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα τα επεισόδια.

Μαζικές κινητοποιήσεις σε Καβάλα, Ξάνθη και Δράμα

Αποκομμένο για περισσότερες από δύο ώρες παρέμεινε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Καβάλας από τα δεκάδες τρακτέρ και φορτηγά αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η πλατεία Καπνεργάτη ήταν ασφυκτικά γεμάτη με δεκάδες εκατοντάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Εργαζόμενοι όλων των παραγωγικών τάξεων και φορέων συμμετείχαν ενεργά στη σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Κλειστές επίσης έμειναν όλες σχεδόν οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, οι λιγοστές καφετέριες που ήταν ανοιχτές κατά την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης και της πορείας που ακολούθησε δέχθηκαν τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.

Στην πόλη της Δράμας, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, με δεκάδες εκατοντάδες πολίτες να διαμαρτύρονται κατά το ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Από νωρίς, αγρότες με τρακτέρ είχαν εμποδίσει την πρόσβαση στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που λειτούργησαν κανονικά, παρά την απόφαση του εμπορικού κόσμου της Δράμας να μην λειτουργήσει κανένα εμπορικό κατάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής διαμαρτυρίας, πολλοί εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με διάφορα μεταφορικά μέσα στο τελωνείο Εξοχής, για να δείξουν την έμπρακτη στήριξη και συμπαράστασή τους στους αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που έχει σχηματιστεί εδώ και μια εβδομάδα.

Στην Ξάνθη, κλειστές παρέμειναν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι και μέλη φορέων, συλλόγων και συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και στην απεργιακή πορεία που ακολούθησε, ενώ κλειστά παρέμεινα από νωρίς το πρωί καφετέριες και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Φωτογραφίες: xanthipress.gr

Παρέλυσαν Ζάκυνθος και Κεφαλονιά

Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, όπου χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους.

Αναλυτικότερα, στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ, αλλά και όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων τριάντα ετών, με εκατοντάδες εργαζόμενους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, μαθητές, δικηγόρους και δασκάλους να παίρνουν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και το ασφαλιστικό.

Δυναμικό παρών στην Κρήτη

Στον χάρτη των κινητοποιήσεων μπήκε και το Ηράκλειο Κρήτης, με δυναμικές διαμαρτυρίες στην πόλη. Οι κεντρικοί δρόμοι από νωρίς έχουν πλημμυρίσει από απεργούς που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Με διαφορετικές αφετηρίες συγκεντρώσεων μέσα στην πόλη, αφενός το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΑΔΕΔΥ και οι παραγωγικοί φορείς και αφετέρου οι αγρότες και το ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, αλλά και τα γραφεία της Αποκέντρωσης Κρήτης, και στη συνέχεια στην περιοχή του κόμβου στον Γιόφυρο στην Εθνική Οδό.

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκαν και τα Χανιά, με εργαζόμενους και πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για το Ασφαλιστικό.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακά συλλαλητήρια.

Νέκρωσαν από την απεργία ο Βόλος, η Λάρισα, η Καλαμάτα, το Άργος και η Σπάρτη

 

https://www.youtube.com/watch?v=Q1usCxiZN6A
apergia32-flynews-1