Ιταλία: Νέος ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών

Ισχυρότατος σεισμός 6,5 βαθμών σημειώθηκε το πρωί στην κεντρική Ιταλία, κοντά στην πόλη της Περούτζια, σύμφωνα με το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο.

Στην πρώτη τους μέτρηση οι Ιταλοί έκαναν λόγο για 6,1 βαθμούς, ενώ το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών αρχικά υπολόγιζε τη δόνηση στα 7,1 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται σε πολύ μικρή απόσταση από την κωμόπολη της Νόρτσια, στην ίδια περιοχή όπου την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο μεγάλοι σεισμοί άνω των 5 βαθμών και όπου τον Αύγουστο ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του 298 νεκρούς.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Μετά το μεγάλο πλήγμα του Αυγούστου πολλά παλιά κτήρια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, όμως ούτως ή άλλως πολλοί κάτοικοι έχουν βγει πανικόβλητοι από τα σπίτια τους.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ρώμης. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τα χαλάσματα από τα σωστικά συνεργία στην μεσαιωνική πόλη της Αματρίτσε, που είχε σχεδόν καταστραφεί από τη δόνηση του Αυγούστου, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica,

Πολλές καταρρεύσεις έχουν επίσης σημειωθεί στο χωριό Ουσίτα Κασάλι, όπου ορισμένα κτίσματα ακόμα κατοικούνται.

Στη Νόρτσια, μοναχές εγκατέλειψαν τρέχοντας την εκκλησία τους τη στιγμή που ο πύργος με το ρολόι φαινόταν έτοιμος να καταρρεύσει.

Έως τώρα έχουν καταγραφεί δεκατρείς μετασεισμοί, ισχύος από 3,5 έως 4,6 Ρίχτερ.