Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας – Μαίνονται τα μέτωπα στη Καστανιά και το Λάχι (vd+phs)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο ΩΡΑ 07:30

Μαίνονται στο βουνό ανάμεσα στην Καστάνια και το Λάχι, με την εικόνα πάντως να είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το μεσημέρι.

Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου με το φως του πρωινού, όταν θα είναι δυνατό να κινητοποιηθούν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Νωρίτερα, οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές της Νεάπολης, με τουλάχιστον 37 σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές και να υπάρχουν πληροφορίες για καταστήματα που κάηκαν.

fwtia11 fwtia12 fwtia13

Παραθεριστές στην Ελαφόνησο βλέπουν τη φωτιά που  ξέσπασε τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών, την Παρασκευή 17  Ιουλίου 2015.  Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια. Η πυρκαγιά  εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω μέρος του βουνού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Παραθεριστές στην Ελαφόνησο βλέπουν τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια. Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω μέρος του βουνού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, καθώς έχουν καταστραφεί πυλώνες του δικτύου της ΔΕΗ, αλλά και προβλήματα υδροδότησης.

Τελευταία ενημέρωση: ΩΡΑ 19:00

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Λακωνία. Ανυπολόγιστες οι ζημιές. Καταστήματα μέσα στην πόλη της Νεάπολης, παραδόθηκαν στις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες στην πόλη κάηκαν και 17 σπίτια.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, η οποία τελικώς έγινε υπό την προεδρία του Γ.Γρ. του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν κατάφερε να φθάσει ακόμη στη Νεάπολη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, τοπικές αρχές και αρμόδιοι παράγοντες, αποφασίσθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πύρινο μέτωπο.

Τελευταία εξέλιξη: ΩΡΑ 17:30

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στη Νεάπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Η πυρκαγιά πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια,έχει φτάσει δε στο χωριό Δερματιάνικα στους πρόποδες του βουνού,σε απόσταση περίπου 1 χλμ από το κεντρικό δρόμο.
Ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τον οικισμό όχι μόνο για προληπτικούς λόγους όσον αφορά τη φωτιά που πλησιάζει,αλλά επειδή ο πυκνός καπνός που υπάρχει κάνει τη κατάσταση αποπνικτική.
Κατευθύνονται στο πρώτο χωριό που συναντούν από τη Νεάπολη Αγιοι Απόστολοι,ενώ αρκετοί απομακρύνονται πιο μακριά οδεύοντας προς τη Μονεμβασιά.

Στις 8 το βράδυ θα φτάσει στη περιοχή πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων από την Καλαμάτα,με σκοπό τη φύλαξη του καναντέρ που τυλίχτηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μας νεκρός είναι ένας έλληνας κάτοικος Βελγίου,o οποίος έχασε τη ζωή του από προβλήματα στην καρδιά στο ιατρικό κέντρο όπου μεταφέρθηκε και όπως πληροφορηθήκαμε ο θάνατός του δεν προήλθε από τη φωτιά όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του πολίτη κ.Γιάννη Πανούση,ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης κ.Τζανέτος Φιλιππάκος έχει μεταβεί στη Νεάπολη για τις πυρκαγιές που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Στη Λακωνία κατευθύνεται ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, για να συντονίσει το έργο πυρόσβεσης, με εντολή του πρωθυπουργού.

Νεότερη εξέλιξη

Κομμένο το ρεύμα στη Νεάπολη από το πρωϊ.
Σύμφωνα με κάτοικο της Νεάπολης που μίλησε στον FLY, οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή ίσως φτάνουν και τα 9 μποφόρ.Το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά το νεκροταφείο.Πριν από λίγο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το κέντρο Υγείας Νεάπολης,ενώ οι 500 περίπου κάτοικοι του χωριού Άγιος Νικόλαος εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατευθύνονται νοτιότερα προς τον οικισμό Άγιος Λιάς που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

Η κατεύθυνση του ανέμου άλλαξε και ενδέχεται η πυρκαγιά να φτάσει στο βορεινό τμήμα της Νεάπολης την περιοχή Ψαθάκι.

Συμβαίνει τώρα!

Αεροσκάφος τύπου Καναντέρ που επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στη Λακωνία προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο χωριό Φαρακλό.

Στρατιωτικό ελικόπτερο μεταβαίνει στην περιοχή για να παραλάβει τους δύο χειριστές, που είναι καλά στην υγεία τους.

Ο πρωθυπουργός στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Τελευταία Εξέλιξη 12.37 μ.μ.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα αυτή την ώρα στη Νεάπολη, όπου βρίσκονται ανοιχτά πολυάριθμα μέτωπα, τα οποία δυναμώνουν από τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ, κάνοντας αδύνατη την προσέγγιση πυροσβεστικών από αέρος. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ.

Συμβαίνει τώρα 11.55 π.μ.

Απειλούνται τα χωριά Άγιος Νικόλαος και Βελανίδια! Αυτή την ώρα ενισχύονται οι δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα. Πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 4 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 7 αεροσκάφη. “Eίναι νωρίς για να μιλήσουμε για έλεγχο της κατάστασης” δηλώνει ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Διαρκής Ενημέρωση ( 9.45 π.μ.)

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα, στη Νεάπολη Βοιών. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ αυτή την ώρα η φωτιά καίει κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, όπου βρίσκονται τα πρώτα σπίτια.

35 οχήματα της Πυροσβεστικής και 80 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και δύο αεροσκάφη καναντέρ.

Το έργο της κατάσβεσης, συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Όπως μάθατε αποκλειστικά μέσα από τον FLY 89.7 και την ενημερωτική ιστοσελίδα flynews.gr, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά.

Νέα ενημέρωση 08.30 π.μ.

Στον αέρα του FLY 89.7 και την ενημερωτική ιστοσελίδα flynews.gr, για τη μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νεάπολη Λακωνίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Φαρακλό, μίλησε ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, κύριος Ηρακλής Τριχείλης, ο οποίος έκανε λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές! Η φωτιά έχει περάσει μέσα από τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, τα οποία έχουν εκκενωθεί, και όπως φαίνεται θα σταματήσει στη θάλασσα, όπως δήλωσε στον αέρα του FLY 89.7 ο δήμαρχος Μονεμβασιάς. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Αυτή την ώρα πάντως οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει κάπως καλύτερες και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροπλάνα για να περιοριστεί το μέτωπο

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή Κεραίες πάνω από το χωριό Φαρακλό, στη Νεάπολη του δήμου Μονεμβασίας, στη Λακωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY και μετά την επικονωνία μας με αξιωματικούς υπηρεσίας της Πυροσβεστικής Νεάπολης,

η φωτιά που είναι μεγάλη, ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και κατακαίει αγροτο-δασική έκταση.

Το μέτωπο βρίσκεται ανατολικά του χωριού Φαρακλό, στο οποίο ζούν περίπου 50 κάτοικοι. Αυτή τη στιγμή δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ωστόσο η φωτιά έχει κάψει σπίτια ακατοίκητα που βρίσκονταν μεμονωμένα στο βουνό.Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί από την πρώτη στιγμή 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα,1 διασωστικό και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ήδη στην επιχείρηση κατάσβεσης προστέθηκε και ένα αεροπλάνο τύπου καναντέρ.

faraklo8

faraklo1 faraklo2 faraklo3 faraklo4 faraklo5

πηγή:FLYNEWS.GR