Νέα μόδα: Καφές με βούτυρο καίνε τα λίπη

Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορες γεύσεις και παραλλαγές του καφέ να εμφανίζονται στην αγορά, όμως η νέα μόδα θέλει να γαρνίρουμε τον καφέ μας με μια κουταλιά… βούτυρο και λάδι καρύδας. Όσο χάλια κι αν ακούγεται αυτό, οι θαυμαστές αυτού του παράξενου ροφήματος το αποκαλούν καφέ-σφαίρα, καθώς λειτουργεί σαν υποκατάστατο ενός γεύματος, μιας και τα λίπη που περιέχει παρατείνουν την ενέργεια του οργανισμού, καίνε θερμίδες και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι ως το μεσημέρι.

Δημιουργός αυτού του ροφήματος είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Dave Asprey, ο οποίος εμπνεύστηκε αυτήν τη νέα γευστική δημιουργία από ένα ταξίδι που έκανε στο Θιβέτ, όπου ένας ντόπιος του έδωσε να πιει τσάι με βούτυρο από γιακ, για να πάρει ενέργεια.

Έτσι, ο Asprey είπε να δοκιμάσει την ίδια συνταγή στον καφέ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παχύρευστου, ελαιώδους ροφήματος, το οποίο αφήνει μια γεύση καρύδας στον ουρανίσκο για αρκετή ώρα. Από την πλευρά τους πάντως, οι διατροφολόγοι διχάζονται σχετικά με τη διατροφική αξία που μπορεί να έχει αυτή η περίεργη μείξη, ενώ οι υπέρμαχοί του αναφέρουν ότι αυτό το παχύρευστο ρόφημα διαθέτει συστατικά που καταπολεμούν διάφορες παθήσεις του οργανισμού μας και παράλληλα κάνει καλό στη λειτουργία του εγκεφάλου, στην αντοχή και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ουσιαστικά, το σώμα χρησιμοποιεί τα κορεσμένα λίπη του βούτυρου σαν καύσιμο για τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι την αίσθηση της πείνας.

Οι διαιτολόγοι όμως φοβούνται ότι η υπερκατανάλωση του βούτυρου θα ανεβάσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, το εν λόγω ρόφημα μπορεί να δίνει ενέργεια σε εκείνους που ξοδεύουν αρκετή από αυτήν, όμως για όσους έχουν συνηθίσει στην καθιστική ζωή, θα προσθέτει παραπάνω λίπη στον οργανισμό τους. Πάντως, αυτό που συνιστούν οι διατροφολόγοι είναι η παραδοσιακή κατανάλωση καφέ, κάτι που στις ημέρες μας είναι δύσκολο, μιας και υπάρχει μια πληθώρα γεύσεων στις οποίες δεν μπορούμε να αντισταθούμε