Νέα Aprilia RSV4: Η πιο compact σε διαστάσεις μεγάλη sport μοτοσικλέτα

Εφτά παγκόσμιους τίτλους σε έξι χρόνια κέρδισε, στο πρωτάθλημα WSBK η Aprilia RSV4 αποτελώντας μοτοσικλέτα-όνειρο για κάθε αναβάτη. Παράλληλα ήταν πάντοτε η αδιαμφισβήτητη εκπρόσωπος της κατηγορίας, το σημείο αναφοράς για τη sport συμπεριφορά και τις επιδόσεις, το καλύτερο παράδειγμα για το τί μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκομιδή πολύτιμης εμπειρίας από ένα νικηφόρο αγωνιστικό τμήμα όπως της Aprilia, που στη σύντομη ιστορία του έχει κατακτήσει 54 παγκόσμιους τίτλους.
Μοναδική όσον αφορά το σχεδιασμό της και καινοτομική όσον αφορά την εφαρμοσμένη τεχνολογία, η νέα Aprilia RSV4 διαθέτει ένα V4 κινητήρα 65° που δεν έχει ξαναφορεθεί ποτέ σε μια εργοστασιακή sport μοτοσικλέτα, ένα πλαίσιο που αποτελεί τον κληρονόμο μιας δυναστείας που έχει κερδίσει 18 τίτλους και 143 αγώνες Grand Prix στην κατηγορία 250 GP, ενώ ενισχύεται και ολοκληρώνεται από τα πιο σύγχρονα εφαρμοσμένα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης του κινητήρα και της δυναμικής συμπεριφοράς της μοτοσικλέτας. Αυτή είναι η πραγματική κλίση της Aprilia, που ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που υιοθέτησε το σύστημα Ride-By-Wire στο στάνταρ εξοπλισμό (το σύστημα διαχείρισης ισχύος πολλαπλών χαρτών multimap) αλλά πάνω από όλα ο πρώτος κατασκευαστής που κατοχύρωσε το σύστημα δυναμικού ελέγχου APRC, με τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά του αυτόματου καλιμπραρίσματος και ελέγχου της «σούζας».
Ο προσεκτικός σχεδιασμός οδήγησε στη δημιουργία της πιο compact σε διαστάσεις, μεγάλης sport μοτοσικλέτας της αγοράς, με τεχνολογικά στοιχεία όπως το αψεγάδιαστο αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών που δίνει έμφαση στον αγωνιστικό προορισμό της.
Διαθέτει ένα νέο πάνω μέρος του φέρινγκ, για καλύτερη προστασία από τον αέρα, για αναβάτες κάθε ύψους, χαρακτηριστικό τριπλό προβολέας με ένα πιο σύγχρονο σχήμα και LED φώτα θέσης. Οι καθρέπτες είναι νέοι και συνδυάζουν άριστη αεροδυναμική διείσδυση, με βελτιωμένο οπτικό πεδίο, και ενσωματωμένα LED φλας. Μια ιδιαιτερότητα που αφορά αποκλειστικά τις εκδόσεις της RSV4 είναι η εξαιρετική δυνατότητα ρυθμίσεων που προσφέρει το πλαίσιο του στάνταρ εξοπλισμού. Στην πραγματικότητα, η νέα Aprilia είναι η μόνη superbike που επιτρέπει στον αναβάτη να ρυθμίσει τη θέση του κινητήρα πάνω στο πλαίσιο, το offset και τη γωνία κάστερ, το ύψος του άξονα ψαλιδιού, και το ύψος του πίσω μέρους της μοτοσικλέτας, φυσικά μαζί με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις. Διαθέτει ρεζερβουάρ 18.5 λίτρων (ρεζέρβα 4 λίτρων).
Η Aprilia είναι η πρώτη μοτοσικλέτα ευρείας παραγωγής στον κόσμο με έναν υψηλών επιδόσεων, στενό V4 κινητήρα 999.6 κ.εκ., τον πιο επαναστατικό και δυνατό κινητήρα που έφτιαξε ποτέ η εταιρία. Έναν κινητήρα που ξεχωρίζει από οποιονδήποτε άλλο, λόγω της χρήσης των «ολιστικών» ηλεκτρονικών, των εξαιρετικά μαζεμένων διαστάσεών του και του ασύγκριτα μικρού βάρους του. Οι κύριοι στόχοι του νέου V4 project ήταν σαφείς: αύξηση της δύναμης σε όλη την κλίμακα των στροφών, ξεπερνώντας το όριο των 200 HP μέγιστης ιπποδύναμης, και παράλληλα αύξηση της ήδη άφθονης ροπής σε όλες τις ταχύτητες του κινητήρα. Το κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει πλέον ένα άμεσο υδραυλικό σύστημα λίπανσης ελεγχόμενο με βαλβίδα. Αυτό βοήθησε στο να υπάρχει νέα κλιμάκωση σχέσεων, βελτιστοποιημένη ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την αυξημένη δύναμη του κινητήρα. Ολόκληρο το σύστημα της εξάτμισης επανασχεδιάστηκε πλήρως, με ανανεωμένη διαχείριση ηλεκτρονικής βαλβίδας, εξοπλισμένο με δύο αισθητήρες οξυγόνου (ένας σε κάθε πλευρά), ενώ μια νέα, ισχυρότερη ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ECU συνεισφέρει στην ακριβέστερη διαχείριση του κινητήρα στον τομέα της μέγιστης επιτεύξιμης περιστροφής.

Η Aprilia RSV4 στην έκδοση RR έρχεται ήδη εξοπλισμένη με όλα τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά και τεχνολογικά συστήματα που θα επιθυμούσε ένας αναβάτης, με την περαιτέρω δυνατότητα να αναβαθμιστεί καθοριστικά με την επιλογή του αγωνιστικού πακέτου “Race Pack” που περιλαμβάνει σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου και εξελιγμένες αναρτήσεις της Öhlins. Η Aprilia προσφέρει επίσης μια επετειακή έκδοση περιορισμένης παραγωγής -την RSV4 RF- που ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό “Superpole” design των γραφικών της, ενώ διαθέτει τα στοιχεία του Race Pack στο στάνταρ εξοπλισμό της.

Οι τιμές των εκδόσεων της νέας RSV4 είναι:
RSV4 RR 18.000 €
RSV4 RR FACTORY 20.900 €
RSV4 RF 21.000 €

skai.gr