Έρευνα που μελετά τις επιπτώσεις της μελαγχολικής μουσικής στον εγκέφαλό μας, δείχνει πως ο άνθρωπος αγαπά να νιώθει τη λύπη μέσω της μουσικής!Και μάλιστα αποτελεί μια ασφαλή συναισθηματική εμπειρία, ενώ προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό «Frontiers in Psychology».
Στην έρευνα που έγινε ζητήθηκε από 44 εθελοντές –μουσικούς και μη– να ακούσουν δυο κομμάτια με λυπητερή μελωδία και ένα με χαρούμενο σκοπό. Έπειτα έπρεπε να αξιολογήσουν την αίσθηση που είχαν για το κομμάτι που άκουσαν, αλλά και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
Όπως φάνηκε, η μελαγχολική μουσική δημιουργούσε αντικρουόμενα συναισθήματα, κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τον μελαγχολικό σκοπό ως πιο λυπημένο και λιγότερο ρομαντικό, χωρίς αυτό να σημαίινει πως ένιωθαν πιο λυπημένοι και λιγότερο ρομαντικοί την ώρα της αναπαραγωγής.
Και γιατί συνέβη αυτό; Γιατί αντίθετα με τη λύπη που νιώθουμε στην καθημερινή ζωή, η λύπη που βιώνουμε μέσω της τέχνης μάς προκαλεί ευχαρίστηση, ίσως επειδή πρόκειται για μια ψεύτικη στεναχώρια!
«Τα συναισθήματα που μας προκαλεί η μουσική δεν έχουν άμεση επίπτωση, ούτε συνιστούν απειλή συγκριτικά με εκείνα που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή. Επομένως, μπορούμε ακόμη και να απολαμβάνουμε δυσάρεστα συναισθήματα, όπως η λύπη. Εάν μάλιστα έχουμε στεναχώριες στην καθημερινή μας ζωή, η λυπητερή μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ανάλαφροι», προσθέτουν οι ερευνητές.