Οδεύοντας προς συμφωνία έως την Τρίτη – Νέα προαπαιτούμενα

«Πρόσω ολοταχώς» για συνολική συμφωνία, εντός των αμέσως επόμενων ωρών, ή το αργότερο έως την Τρίτη, έχει βάλει η κυβέρνηση, την ώρα που οι θεσμοί φέρονται να θέτουν νέα προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών συνεχίζονται σε λίγη ώρα. Η χθεσινή (Κυριακή) συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε μετά τις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμαναν ότι είναι εφικτός στόχος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά και τη σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου όπου εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπήρχαν, οι όποιες εκκρεμότητες και θέματα έχουν μείνει θα εξετασθούν στην σημερινή συνάντηση.

Αναφορικά με νέα προαπαιτούμενα που θέτει το κουαρτέτο, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στο Μega ότι τίθεται θέμα επαναφοράς του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, το εισιτήριο θα αφορά εκείνους που μπορούν να πληρώσουν και όχι τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα.

Ο κ. Κουρουμπλής εκτίμησε πάντως ότι το μέτρο δεν θα επανέλθει και δεν πρέπει να επανέλθει, υποστηρίζοντας ότι το διοικητικό κόστος για την επανασειγαγωγή του θα είναι μεγαλύτερο του κέρδους. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δόθηκαν στους θεσμούς ισοδύναμα ύψους 140 εκατ. ευρώ για να μην επαναθεσμοθετηθεί το 5ευρο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι οι δανειστές ζητούν ρήτρα ιδιοκτησίας των μέτρων «κάτι που σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε και τα προηγούμενα μνημόνια», ενώ διαφοροποιήθηκε έναντι της κυβέρνησης ζητώντας πρόγραμμα – γέφυρα με ένα ήπιο πακέτο μέτρων αντί για συνολική συμφωνία.

skai.gr