Πιο κοντά από ποτέ στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ

Μία ανάσα από τον Λευκό Οίκο φαίνεται πως βρίσκεται ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις μεγάλες νίκες που πέτυχε στις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο, της Βόρειας Καρολίνας και της Τζόρτζια σε συνδυασμό με την κυριαρχία του στις κεντρικές και νότιες ζώνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και τις προβλέψει που μεταδίδει το Associated Press, ο κ. Τραμπ κερδίζει έως τώρα 244 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, έναντι 215 που έχει η Δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον, ενισχυμένη από τις νίκες της στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες της Δυτικής Ακτής, συν τη Βιρτζίνια και Κολοράντο.

Αυτό σημαίνει πως ο κ. Τραμπ απέχει μόλις 26 Εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να εκλεγεί στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πιο πρόσφατη νίκη του ήλθε στην Άιοβα, που προσφέρει έξι Εκλέκτορες.

Εάν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και ο κ. Τραμπ κερδίσει επίσης τις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Γουισκόνσιν και της Αριζόνα, όπου έχει προβάδισμα στην καταμέτρηση, θα χρειάζεται μόνο έξι Εκλέκτορες για να γίνει ο 45ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να κριθεί μαθηματικά στην Πενσιλβάνια, όπου ο κ. Τραμπ ανέτρεψε το μεγάλο προβάδισμα της κ. Κλίντον και πλέον είναι μπροστά με σχεδόν μία μονάδα, ενώ ξ καταμέτρηση πλησιάζει το 98%.

Τυχόν επικράτηση του κ. Τραμπ στην Πενσιλβάνια, με 20 Εκλέκτορες, ουσιαστικά θα τον ενθρνίζει στο Οβάλ Γραφείο.

Ο κ. Τραμπ κερδίζει επίσης το Τέξας, τη Γιούτα το Κάνσας, την Αλαμπάμα, την Ιντιάνα, την Οκλαχόμα, τον Μισισιπή, το Γουαϊόμινγκ, τη Νότια Καρολίνα, τη Λουιζιάνα, τη Νεμπράσκα το Κεντάκι, το Άρκανσο, το Τενεσί, τη Δυτική Βιρτζίνια, τη Μοντάνα, το Μιζούρι το Νέο Μεξικό, τη Βόρεια Ντακότα και τη Νότια Ντακότα.

Η κ. Κλίντον έχει κερδίσει μεταξύ άλλων τη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη, την Καλιφόρνια, την Ουάσιγκτον, τη Χαβάι, τη Νεβάδα, το Νιού Τζέρσεϊ, το Μέριλαντ, το Ντέλαγουερ, το Βερμόντ, το Ρόουντ Άιλαντ, το Ιλινόις, το Κονέκτικατ και την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.