Πρόταση έξι σημείων της κυβέρνησης που κινείται στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ

Πρόταση έξι σημείων που κινείται στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», η ελληνική κυβέρνηση στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης (18:30), όπου θα συζητηθεί εκ νέου το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για 2ετές πρόγραμμα στήριξης, ύψους 29,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν αναμένεται πάντως να υπάρξει κάποια απόφαση, με δεδομένο ότι πολλοί εταίροι, με πρώτη τη Γερμανία, επιμένουν ότι οι τέλη διαπραγμάτευση θα γίνει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Το πρώτο σημείο αφορά τον ΦΠΑ, όπου φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση για φόρο 13% στα ξενοδοχεία, σύγκλιση που επιτευχθεί ωστόσο ήδη πριν διακοπεί η διαπραγμάτευση λόγω της προκήρυξης δημοψηφίσματος.

Το δεύτερο σημείο αφορά τα εργασιακά. Το κοινό σχέδιο που είχαν καταθέσει οι θεσμοί στις αρχές Ιουνίου, προέβλεπε ορισμένες υποχωρήσεις, προβλέποντας διαβούλευση για τον καθορισμό του βασικού μισθού, και τη διαμόρφωση του πλαισίου για ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και εργοδοτική ανταπεργία.

Το ζήτημα της εργασιακής νομοθεσίας δεν αποτέλεσε σημείο διαφωνίας κατά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, όμως δεν είναι γνωστό αν έχει υπάρξει κάποια μετακίνηση από την πλευρά των θεσμών.

Τρίτο, κρίσιμο, μέτωπο είναι το ασφαλιστικό, όπου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να έχει κάνει ορισμένες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ. Δεν είναι γνωστό αν η νέα ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο είχε αποσύρει η Αθήνα όταν οι δανειστές ζήτησαν συντελεστή 6% αντί για 5% που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά.

Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εμπλοκή ή διαφωνία.

Το πέμπτο σημείο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, με την ελληνική πρόταση να διατηρεί τη σύγκλιση που ήδη είχε επιτευχθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.

Το έκτο, και επίσης κρίσιμο σημείο, αφορά το δημόσιο χρέος. Η αρχική επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους, παράλληλα με τα νέα δάνεια.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το Eurogroup απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος, όμως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις πως οι εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν κάποια πρόταση ή ελαφρά δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους.

skai.gr