Σίδνευ: Όμηροι κρατούνται σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί δραματική κατάσταση ομηρίας σε καφενείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τουλάχιστον ένας ένοπλος έχει καταλάβει το Lindt Chocolate Café στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό των αιχμαλώτων σε 30 με 40, όμως στη συνέχεια η Αστυνομία αναθεώρησε τον αριθμό προς τα κάτω.

Πέντε άτομα έχουν βγει τρέχοντας από το καφενείο κατά τις τελευταίες ώρες, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί εάν κατόρθωσαν να διαφύγουν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Διαπραγματευτές της Αστυνομίας έχουν πάντως κατορθώσει να έρθουν σε επαφή με έναν δράστη. Η περιοχή γύρω από το Lindt Chocolate Café έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να δηλώνει πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο δράστης (ή οι δράστες) συνδέονται με κάποια ισλαμιστική ή πολιτική οργάνωση.

Οι όμηροι που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα έχουν κινηματογραφηθεί να κρατούν στο παράθυρο του καταστήματος μια μαύρη σημαία με αραβική γραφή όπου αναφέρεται: «Υπάρχει μόνο ένας Θεός και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού».

Άλλες εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ομήρους να βρίσκονται με τα χέρια ψηλά μέσα στο καφενείο.