Στη γραμμή παραγωγής το νέο Volvo XC90

Μετά από τρία χρόνια εξέλιξης και υλοποιώντας ένα επενδυτικό  πρόγραμμα ύψους 11 δις. δολαρίων η Volvo Cars αποκαλύπτει το νέο XC90, η παγκόσμια παρουσίαση του οποίου θα γίνει στο ερχόμενο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι (4-19 Οκτωβρίου).
Η «ναυαρχίδα» του στόλου των SUV μοντέλων της Σουηδικής μάρκας θέτει το μέτρο σύγκρισης στην κατηγορία, με κορυφαία στον κόσμο πρωτοποριακά χαρακτηριστικά ασφάλειας, νέες τεχνολογίες κινητήρων, εντυπωσιακές επιδόσεις σε ιπποδύναμη και οικονομία καυσίμου.
Η Volvo Cars, όντας πλέον ανεξάρτητη, για πρώτη φορά ενσωματώνει στο νέο XC90 τις εντελώς δικές της νέες τεχνολογίες, με την υλοποίηση – και αυτή για πρώτη φορά – της νέας Μεταβλητής Αρχιτεκτονικής Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) στην κατασκευή των οχημάτων.

Πρωτοποριακή σχεδίαση

Το νέο XC90 είναι το πρώτο από τα αυτοκίνητά, στην 87-χρονη ιστορία της Volvo που θα φέρει το νέο, πιο επιβλητικό σήμα της μάρκας, με το βέλος στην πάνω δεξιά γωνία του κύκλου να ευθυγραμμίζεται με τη διαγώνιο που διατρέχει τη μάσκα. Σε συνδυασμό με τα φώτα ημέρας (Day Running Lights)  σε σχήμα πλαγιαστού «T», το καινούργιο σήμα της Volvo καθιερώνει ένα νέο, ιδιαίτερα δυναμικό πρόσωπο για την επερχόμενη γενιά μοντέλων της μάρκας.
 Το μεγαλύτερο καπό του Νέου XC90 με το χαρακτηριστικό του σχεδιασμό, η έντονη γραμμή που διατρέχει το αμάξωμα στο ύψος της μέσης και οι προτεταμένοι «ώμοι» στο πίσω μέρος που συνδέονται με τα νέα χαρακτηριστικά πίσω φώτα, αποτελούν σημαντικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που θα τις συναντήσουμε σε διάφορες μελλοντικές σχεδιαστικές υλοποιήσεις  σε ολόκληρη τη γκάμα μοντέλων της μάρκας.
 
Εσωτερικό από το μέλλον
Το εσωτερικό στο νέο XC90 είναι το πολυτελέστερο που έχει σχεδιαστεί ποτέ για ένα Volvo. Σημείο αναφοράς είναι η οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα που μοιάζει με tablet, η οποία αποτελεί την καρδιά ενός εντελώς νέου συστήματος ελέγχου του αυτοκινήτου. Το σύστημα κυριολεκτικά δεν χρησιμοποιεί κουμπιά, προσφέροντας στον οδηγό έναν πρωτοποριακό τρόπο έλεγχου του αυτοκινήτου και πρόσβαση σε μια σειρά από διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός εσωτερικού που είναι μοντέρνο, ευρύχωρο και προσφέρει την αίσθηση του «ήρεμα τακτοποιημένου».
Σχεδιασμένο να φιλοξενεί έως επτά επιβάτες, το νέο XC90 διαθέτει νέα, πρωτοποριακού σχεδιασμού  καθίσματα, που απελευθερώνουν άφθονο εσωτερικό χώρο για τους επιβάτες, τόσο στη δεύτερη όσο και στην τρίτη σειρά καθισμάτων. Η τρίτη σειρά προσφέρει κορυφαία στην κατηγορία άνεση, με υπεραρκετούς χώρους για δύο επιβάτες με ύψος έως 170 εκ.
Συνδυάζει υλικά όπως μαλακό δέρμα και ξύλο με χειροποίητες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων επιλογέα ταχυτήτων από κρύσταλλο του διάσημου σουηδικού οίκου Orrefors, και χειριστήρια διακοπής/εκκίνησης του κινητήρα και ρύθμισης της έντασης του ήχου κατασκευασμένα με αδαμαντοκοπή.
Τέλος διαθέτει ένα από τα κορυφαία ηχοσυστήματα στον κόσμο του αυτοκινήτου, με ενισχυτή κλάσης D 1.400 W και19 ηχεία Bowers & Wilkins.

Ισχυροί και οικονομικοί κινητήρες
Το νέο XC90 προσφέρει μια σειρά από δίλιτρους, τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E που όλοι τους συνδυάζουν με εξαιρετικό τρόπο εντυπωσιακές επιδόσεις και οικονομία καυσίμου.
 Κορυφαίο στη γκάμα είναι το νέο XC90 Twin Engine, σε plug-in υβριδική έκδοση (είναι το πρώτο στον κόσμο plug-in υβριδικό 7-θέσιο SUV) , το οποίο συνδυάζει έναν δίλιτρο, τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης με υπερσυμπιεστή και turbo, και έναν ηλεκτροκινητήρα, προσφέροντας έναν απαράμιλλο συνδυασμό ισχύος και καθαρής λειτουργίας: ιπποδύναμη περίπου 400 ίππων με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) περίπου 60 γρμ/χλμ (σε κύκλο οδήγησης NEDC). Η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι το πρώτο στον κόσμο επταθέσιο plug-in υβριδικό SUV!

Εξοπλισμός ασφάλειας
Το νέο XC90 διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό ότι πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα ασφάλειας υπάρχει σήμερα! Ανάμεσά τους, δύο τεχνολογίες ασφάλειας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο: ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και αυτόματο φρενάρισμα σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα.
Σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το νέο Volvo XC90 αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται. Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και το σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.
Το ολοκαίνουργιο  Volvo XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει απρόσεκτα διασταυρούμενος με  όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Το Νέο Volvo XC90 ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση ή να μετριαστούν οι επιπτώσεις της.