Αργότερα απόψε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Στις 19:30 ορκίζεται η νέα κυβέρνηση, καθώς ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.

Συνολικά οκτώ είναι οι υπουργοί που θα μετακινηθούν, δηλαδή θα παραμείνουν στην κυβέρνηση αλλά θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος απομακρύνεται από το υπουργικό συμβούλιο θα μετακινηθεί ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Υπουργός εργασίας ση θέση του Πάνου Σκουρλέτη διορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αναπληρωτή τον Σάββα Ρομπόλη ο οποίος θα καταλάβει την θέση του Δημήτρη Στρατούλη.

Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά πληροφορίες, θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναμένεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομικών καταλαμβάνοντας τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Νίκου Χουντή που μετακινείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ανέλαβε την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να τοποθετηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Σία Αναγνωστοπούλου. Ο Γιάννης Αμανατίδης, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, ψήφισε «Ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης και με την είσοδό του στην κυβέρνηση -τρόπον τινά- επιβραβεύεται για την στάση του.

Ποιοι ένουν εκτός

Εκτός λοιπόν της κυβέρνησης θα είναι σίγουρα τα επιφανή στελέχη της αριστερής πλατφόρμας, ήτοι οι κύριοι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος.

Μία από τις εμπλοκές για τη σύνθεση του νέου σχήματος, ήταν η δυστοκία στην εξεύρεση του διαδόχου του κ. Στρατούλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκαν τη θέση στελέχη όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος και Σάββας Ρομπόλης, αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί Γιάννης Κουζής (καθηγητής) και Δημήτρης Μπούρλος (εργατολόγος).

Ποια ονόματα ακούγονται

Στο πλαίσιο αναζήτησης «αριστερόστροφων» στελεχών είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί και η πιο νέα σε ηλικία βουλευτής, η 27χρονη Νατάσσα Γκαρά από τον Έβρο, που επίσης κινείται στις παρυφές της αριστερής όχθης του κόμματος.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Βαρεμένου στη θέση του Κώστα Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας μάλλον έχει κλειδώσει.

Σίγουρος για αξιοποίηση πρέπει να θεωρείται ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ τελικώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης παραμένει στην ευρωβουλή.

Ακούγονται επίσης πολλά ονόματα δραστήριων βουλευτών. Μεταξύ αυτών ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Νίκος Φίλης (ειδικά αν γίνει αναδόμηση του επικοινωνιακού επιτελείου).