Τέξας: Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας Χάρβεϊ

Καταστροφές στο Ροκπορτ του Τεξας έχει προκαλέσει ο τυφώνας Χάρβεϊ, ο οποίος υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, ενώ αυτή την ώρα κινείται προς την ενδοχώρα αφού πέρασε ενισχυμένος στην κλίμακα 4 από τις παράκτιες περιοχές Πορτ Αράνσας και Πορτ ο Κόνορ με ανέμους που άγγιξαν τα 215 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από το πέρασμα του τυφώνα σημειώθηκε έκρηξη σε βενζινάδικο, ξεριζώθηκαν στέγες σπιτιών, καταστράφηκαν τοίχοι ξενοδοχείων και κατοικιών ενώ όπως μεταδίδεται έχει σημειωθεί διαρροή αερίου και προπανίου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για τραυματίες σε οίκο ευγηρίας όπου κατέρρευσε στέγη, ενώ σοκ προκαλεί η παραίνεση του δημάρχου της περιοχής σε όσους έχουν επιλέξει να παραμείνουν, να γράψουν στο μπράτσο τους με μαρκαδόρο το όνομά τους και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής τους.

Ο τυφώνας αναμένεται να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες ενώ ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει φόβους ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός της τελευταίας δωδεκαετίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έξι εκατομμύρια κάτοικοι σε παράκτιες περιοχές του Τέξας, του Μισισίπι και της Λουιζιάνας προετοιμάζονται για να τον αντιμετωπίσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Πολιτεία του Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, μετά από αίτημα του κυβερνήτη.

Ο κυβερνήτης του Τέξας χαρακτήρισε τον Χάρβεϊ ως “πολύ σύνθετο και επικίνδυνο” τυφώνα.
Κάλεσε δε τους κατοίκους να θέσουν σε προτεραιότητα τη ζωή τους και σε δεύτερη μοίρα τις περιουσίες τους.

Ο Χάρβεϊ βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων ανατολικά του Κόρπους Κρίστι του Τέξας, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 215 χιλιομέτρων την ώρα, όπως διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν τα ξημερώματα.